Voeding

Beginnen met vlees en vis

Vanaf wanneer geef je je baby vlees en vis? En hoe doe je dit?

Hoe begin je met vlees en vis?

Vanaf 6 maanden mag je de groentepapjes van je kindje combineren met vlees en vis. Om het voor je kindje zo herkenbaar mogelijk te houden kun je beginnen met zijn favoriete groenten en deze combineren met vlees of vis. Je zult zien dat je kindje al snel smult van alle nieuwe hapjes!

Vlees op het menu

Nu je kindje 6 maanden is en de gewoonte krijgt om groentepapjes te eten, kan je vlees toevoegen aan de voeding. Start met 1 eetlepel (15-20 g) vlees en drijf dit geleidelijk aan op naar 25 à 30 gram op 12 maanden.

Je begint het best met magere vleessoorten zoals kip en kalkoen of mager kalfs-, runds- of varkensvlees. Kook of stoom het allereerst en mix het geheel.

Vis op het menu

Vervang daarom 1 à 2 keer per week vlees door vis.  Vissoorten zoals zalm, kabeljauw, staartvis, tonijn, pladijs, rog, schelvis en tong zijn ideaal om te starten. Gebruik je verse of diepgevroren vis, let er dan nauwlettend op dat je alle graten goed hebt verwijderd vooraleer te mixen.

Ook een eitje past in het menuschema van je kindje

Vlees en vis mogen af en toe vervangen worden door een gekookt eitje. Leuk om wat extra variatie aan het menu toe te voegen. Een half eitje volstaat. Zorg dat het eitje is volledig gaar gekookt is om zo besmetting te voorkomen.

Lekker en gezond

De nieuwe ingrediënten zijn niet alleen lekker voor je kindje, maar zitten ook boordevol belangrijke voedingsstoffen. Vlees bevat ijzer en rond de leeftijd van 6 maanden begint de ijzervoorraad die je kindje tijdens zijn geboorte heeft meegekregen op te raken. Goed om deze op peil te houden! Vis bevat goede onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje.

Mimi van de Olvarit Careline

Vragen of advies over jou of je kindje?