Voeding

Van gepureerde voeding naar kleine stukjes

Van gepureerde voeding naar kleine stukjes

Nu je kindje 8 maanden oud is, is het tijd voor de volgende stap: het introduceren van zachte kleine stukjes in zijn voeding. Alles pureren is dus niet meer nodig. Je kunt het eten in hele kleine stukjes snijden. Ook voor deze stap geldt: laat je baby vooral weer veel oefenen. Want natuurlijk is het even wennen, die nieuwe structuren. Van het gladde ‘hap-slik-weg-eten’ komen er opeens stukjes bij. Dat is best raar voor je kindje.

Vertrouwd raken met grovere voeding

Je kindje zal wellicht wat tijd nodig hebben om vertrouwd te raken met de grovere stukjes. Bij de één zal dit makkelijker gaan dan bij de ander. Moet je kindje soms kokhalzen? Je hoeft hier niet meteen van te schrikken; dit is een natuurlijke beschermingsreactie. Naarmate je meer oefent, zal dit vanzelf minder worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen. De belangrijkste tip is ook hier weer: wees geduldig en dwing je kindje nergens toe! Als je blijft herhalen, zul je zien dat je vanzelf zijn nieuwsgierigheid wekt.

Praktische tips om je kindje stukjes te leren eten

  • Blijf voeding aanbieden die je kindje niet lijkt te willen eten. Het is niet gek als het tot 15 keer duurt voordat hij ergens aan gewend is!
  • Schep niet meteen een volle lepel op, maar begin met een klein hapje en bouw langzaam de hoeveelheid op het lepeltje op.
  • Laat je kindje het eten ook zien. Laat hem vervolgens zelf naar zijn lepeltje toehappen. 
  • Laat je kindje ook eens zelf het eten in zijn mondje stoppen. Blijf natuurlijk wel altijd bij je kindje in de buurt.

Vragen of advies over jou of je kindje?