Voeding

Allergieën en vaste voeding

Heeft je kindje een (verhoogde kans op) voedselallergie of een voedselintolerantie? Ook dan kun je met vaste voeding beginnen! Wist je dat, ook als je kindje een verhoogde kans op allergie heeft, het moment tussen de 4 en 6 maanden perfect is om te beginnen met de eerste hapjes? Overleg altijd met het consultatiebureau of je arts voordat je begint met vaste voeding. Borst- of flesvoeding blijft in deze periode nog altijd de belangrijkste voeding voor je baby.

Koemelkallergie en de eerste hapjes

Heeft je kindje koemelkallergie? Dan kun je gerust beginnen met hapjes van groenten en fruit vanaf 4 maanden. Vanaf dan kunnen zijn darmpjes vaste voeding verdragen. Je kindje zal zelf aangeven wanneer hij toe is aan zijn eerste hapjes. Bij sommige (voorverpakte) producten moet je alert zijn, omdat ze koemelk kunnen bevatten.

Coeliakie of glutenintolerantie

Coeliakie of een glutenintolerantie is geen allergie maar een intolerantie voor gluten. Uit onderzoek blijkt dat er een kleine mogelijkheid bestaat om de kans te verkleinen dat je kind glutenintolerant is. Dat doe je door tussen de 4 en 7 maanden (bij borstvoeding) of vanaf 6 maanden (bij flesvoeding) al kleine hoeveelheden glutenbevattende graanproducten te geven. Zo kun je je kindje een melkpapje geven.

Vragen of advies over jou of je kindje?