Nutricia baby


Hoe introduceer je granen in de vaste voeding van jouw baby?

Moedermelk is essentieel voor jouw baby tijdens de eerste 6 maanden. In de maanden erna kan je geleidelijk aan overschakelen naar vaste voeding terwijl je jouw kleintje nog borstvoeding blijft geven. Granen spelen ook een belangrijke rol in het voedingspatroon van je baby. Maar welke granen kies je voor je baby en hoeveel geef je hem?

Waarom zou ik mijn baby granen geven?

Jouw baby groeit elke week razendsnel. Hij wordt groter, zwaarder en steeds actiever. Het voedsel dat je hem geeft, helpt z’n lichaam verder ontwikkelen. Vanaf 6 maanden is moedermelk alleen niet meer voldoende en heeft hij meer en andere behoeften qua voeding. Granen bevatten vitamines, mineralen en vezels. De inhoud is afhankelijk van de graansoort en de bereidingswijze, maar ze maken het mogelijk om voedzame maaltijden te bereiden en tegelijk variatie te brengen in het menu van je kleintje.

Heeft je baby de neiging om ‘s nachts vaak wakker te worden? Misschien is het omdat hij honger heeft! Als je begint met de introductie van vaste voeding, dan zijn granen daar een belangrijk onderdeel van. Net als bij de eerste groenten en fruit of vlees ontdekt je baby nieuwe texturen. De gerechten die je hem aanbiedt, hebben plots verschillende smaken; daar wordt hij ongetwijfeld blij van.

Vanaf welke leeftijd mag mijn baby granen eten?

Na 4 maanden is het lichaam van jouw kleintje in staat om naast melk ook andere voedingsmiddelen te verteren. Moedermelk blijft tot 6 maanden wel de hoofdvoeding. Maar het is raadzaam om vanaf dan variatie te brengen in het menu van je kindje door groenten en fruit toe te voegen. Je kunt ervoor kiezen om tegelijkertijd een beetje rijstebloem te geven. Het is wel belangrijk dat dit nieuwe ingrediënt beetje bij beetje aan de maaltijden wordt toegevoegd. Geloof ons: je baby is op weg naar nieuwe smaakervaringen!

 

Granen voor baby’s dienen opgelost te worden in moedermelk of opvolgmelk. Je kan ze ook mengen met fruit- of groentepap. Granen worden over het algemeen 's morgens of ’s avonds aan een kindje gegeven. Door ze voor het slapengaan te geven, zal hij meer verzadigd zijn en goed slapen. Als je je baby 's ochtends granen geeft, zal hij de dag goed beginnen.

Tussen 4 en 6 maanden

De WHO beveelt exclusieve borstvoeding aan tot 6 maanden. Dat komt omdat jouw melk alle essentiële voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft om zich goed te ontwikkelen.

Begin je langzaam vaste voeding te introduceren, dan kan Olvarit rijstebloem daar een onderdeel van zijn als een bron van aanvullende voeding. De dagelijkse dosis is 2 tot 3 eetlepels granen, verdund in 200 ml melk of in een fruit- of groentepap om het in te dikken. Schud vervolgens even met de fles om een romige pap te krijgen. De pap kan vloeibaarder worden met moedermelk.


Tussen 6 en 8 maanden

Op deze leeftijden kunnen granen speciaal voor kinderen toegevoegd worden aan de maaltijden. Ze bevatten gluten, wat je kleintje nu goed kan verteren. Olvarit tarwe en haver kan bijvoorbeeld worden toegevoegd in een flesje: twee tot drie eetlepels in 200 ml melk. Je kunt het ook met een lepel geven in de vorm van een pap. En wat denk je van een smoothie om van het dagelijks tussendoortje een klein feestje te maken? Zo wissel je de smaken en texturen af!


Tussen 8 en 12 maanden

Het is bijna de eerste verjaardag van je baby! Tot de komst van deze grote dag evolueert zijn dagschema nog meer. Tussen 8 en 12 maanden kun je volkoren granen aanbieden. In een fles of in pap: ze zijn ideaal voor een smaakvol ontbijt of avondmaal. De hoeveelheden moeten worden aangepast aan de leeftijd en de eetlust van je kleintje.

Aarzel niet om jouw huisarts of kinderarts te raadplegen, zij zullen je het beste advies geven.