Wat geef je je baby te drinken?

Veel ouders maken zich zorgen dat hun kleintje niet genoeg drinkt. Regelmatig borstvoeding geven aan jouw baby is de beste manier om hem gehydrateerd te houden. Tijdens periodes van extreme hitte kan het nuttig zijn om je kleintje water of een zeer lichte kruidenthee te geven, naast de moedermelk of opvolgmelk. Je vraagt ​​je misschien af ​​welk drankje geschikt is voor je baby en hoeveel je hem mag geven? Of wanneer je baby meer moet drinken? We geven je de antwoorden!

Hoeveel vloeistof moet mijn baby tot 6 maanden krijgen?

Gedurende de eerste 6 maanden van zijn leven heeft jouw baby geen andere vloeistoffen nodig dan moedermelk. Melk bestaat namelijk vooral uit water. Als je baby flesvoeding krijgt, kun je vanaf 6 maanden naast de vaste voeding 3 keer per dag flesjes van ongeveer 235 ml geven.

As jouw baby moedermelk drinkt, kan je de borst 8 tot 12 keer per dag aanbieden afhankelijk van de behoefte van je kindje. Het aantal luiers dat je per dag verschoont (tussen 6 en 8 voor normale hydratatie) vertelt je of hij genoeg drinkt. En je baby kan je ongetwijfeld ook heel goed laten weten wanneer hij dorst heeft.


Hoeveel vloeistoffen heeft mijn baby nodig tijdens de opstart van vaste voeding?

Wanneer je begint te variëren met eten en overgaat op vaste voeding, heeft je baby naast eten ook drank nodig. Een deel van de vloeistoffen wordt geleverd door fruit- of groentepapjes, maar er zit ook nog wel wat in de moedermelk of opvolgmelk die hij blijft drinken. Het wordt aanbevolen om alleen water te geven als extra drank. Af en toe kan je je kleintje ook een lichte kruidenthee aanbieden. Naarmate je baby groeit, zal de hoeveelheid drank toenemen van 200 ml per dag tot ongeveer 700 ml.


Wat mag mijn baby drinken?

Drankjes voor baby’s moeten dorstlessend en suikervrij zijn. Water en ongezoete kruidenthee zijn de beste drankjes om je kleintje te laten drinken. Aarzel niet om hem vanaf 7 of 8 maanden uit een beker te leren drinken.

Laat je kindje zeker water drinken, maar zorg ervoor dat je mineraalarm water geeft. Vermijd bruisend water, want dat kan gas veroorzaken. Er bestaat water dat wordt aanbevolen voor baby's. Vraag gerust advies aan een zorgverlener over het meest geschikte water volgens de behoeften van jouw kleintje.


Fruitsappen zijn niet geschikt als dorstlesser omdat ze een hoog gehalte aan fructose bevatten. Er zitten zeer veel calorieën in en vooral suikers. Bovendien zijn ze soms te zuur. Maar je kan een zelfgemaakte versgeperste fruitsap wel verdunnen met water. Zo kan je baby de natuurlijke smaken van appel, peer of andere soorten fruit langzaam leren kennen.

Zelf drankjes maken: wat heb ik nodig?

Om drankjes voor je baby te maken, heb je heel weinig keukengerief nodig:

  • een sapcentrifuge, om fruitsap te maken
  • een lepel, om de bereiding te mengen
  • een beker en eventueel een rietje, zodat je baby van zijn drankje kan genieten


Water blijft echter de beste drank. Om je baby wat variatie te geven, kan je er bijvoorbeeld wel een beetje fruitsap aan toevoegen.

Even samenvatten…

Vóór de leeftijd van 6 maanden is moedermelk de enige aanbevolen drank voor jouw baby. Als je kleintje ziek is of het is extreem warm weer, dan kan je hem een slokje water geven als de kinderarts dat toestaat.

Na 6 maanden is het aan te raden om je baby een beetje water te laten drinken tijdens de maaltijden en gedurende de dag. Je kan jouw baby af en toe neutrale en zeer milde kruidenthee geven. Het is ook zeker mogelijk om voor wat afwisseling te zorgen in de vorm van een milkshake, waterijsje of een smoothie!