Hoe en wanneer introduceer je brood aan je baby?

Als het geïntegreerd wordt in een gezond en gevarieerd dagmenu kan brood onder meer bijdragen aan het voorzien in de energiebehoefte van je kleintje en aan een evenwichtiger voedingspatroon. Brood is dus verre van overbodig! Maar vanaf wanneer mag je baby brood eten? Welk soort brood kies je? En wat smeer je er best op?

Vanaf welke leeftijd geef ik brood aan mijn baby?

De introductie van brood in het menu van je baby is afhankelijk van het kauw- en slikvermogen van je kleintje. Over het algemeen kan je het geven vanaf 8 maanden, wanneer je de vaste voeding al hebt opgestart. Een broodkorstje kan je baby ook helpen zijn kaak te versterken en hem zelfs leren bijten en zijn eerste tandjes gebruiken. Want zeg nu zelf, wat is een betere manier om de fijne motoriek te ontwikkelen dan brood met je vingers op te pakken en eraan te knabbelen?

Aanvankelijk slikt je kleintje het brood nog niet echt door - hij zal erop zuigen om de smaak te leren kennen. Het is dus vooral een ontdekkingstocht van smaken en texturen. Brood wordt meestal geïn-troduceerd tussen 8 en 15 maanden, wanneer jouw baby weet hoe hij moet kauwen en doorslikken. Blijf in ieder geval altijd bij je baby om te kijken of hij wel voldoende op het brood kauwt!

Op welk tijdstip van de dag?

Brood is een belangrijke bron van koolhydraten. Deze trage suikers zitten boordevol energie die je baby overdag nodig heeft. Het bevat ook plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Het helpt om de voedingsinname van maaltijden aan te vullen.

Ontbijt

Brood op het ontbijtmenu zetten is een geweldige manier om de dag te beginnen en honger doorheen de ochtend te voorkomen. Om wat te variëren, kan je het brood weken in moedermelk, opvolgmelk of peuter groeimelk (afhankelijk van de leeftijd van je kindje) om er een papje van te maken. Voeg wat fruitpap toe voor nog meer verwennerij! En aarzel niet om het brood af en toe te vervangen door granen om pap of pannenkoeken te maken. Je kunt ook een volkoren mugcake maken met bananen of ander fruit, of een kom granenpap met fruit, enz.

Welk brood geef ik best?

Naast kwantiteit primeert vooral de kwaliteit!


Rond 7-8 maanden

Geef de voorkeur aan lichtbruin brood. Doordat er minder vezels inzitten dan volkorenbrood, ver-mindert het risico op krampen of gasvorming. Zuurdesembrood is ook een goede keuze. Het bereidingsproces van dit brood is langzamer en bevat veel essentiële voedingsstoffen. Wit brood hoeft niet gemeden te worden: het is geschikt voor de meest kwetsbare darmen. Hoe dan ook, vermijd in het begin toch zacht brood. Geef in plaats daarvan de voorkeur aan broden met een dikke korst om het risico op verslikken te verminderen. Je kan anders brood ook grillen, op voorwaarde dat je baby al kleine tandjes heeft waarmee hij kan bijten.


Rond 11-12 maanden

Het spijsverteringsstelsel van jouw kindje is al wat sterker geworden. Vanaf 12 maanden kun je overstappen op volkorenbrood. Dit type brood bevat meer vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Amuseer je gerust met het variëren van de bloemsoorten: rogge, spelt, mais, boekweit. Haal ook de wereld een beetje in huis met scones, batbouts, naanbrood, pitabroodjes, soepstengels ... om je kleintje z’n ervaringen met texturen en smaken nog meer te laten ontwaken.


Welke beleg mag er op de boterham?

Hou het simpel wat het beleg voor je baby betreft. Smeer het stukje brood in met plantaardige margarine. Dat bevat goede vetten die van belang zijn bij zijn


ontwikkeling. Om de honger van je kleine deugniet op een gezonde manier te stillen, kun je hem bij-voorbeeld een margarinetoast maken als ontbijt. Smeer 's middags, als jouw kindje ouder is dan 12 maanden, verse kaas op zijn brood.



Maar wees zeker creatief, het zal z’n smaakpapillen plezier doen! Gemalen vers fruit, huisgemaakte hummus, gemengde groenten met een beetje zachte kruiden, een fijngemalen hardgekookt ei, geplet-te gekookte vis of kip, een spread op notenbasis (zonder zout): er zijn zoveel heerlijke ideeën om je kleintje z’n smaken te laten ontwikkelen en z’n voedingspatronen uit te breiden.