Groentepap: dé manier voor je baby om nieuwe smaken te ontdekken
Je kleintje evolueert en verandert heel snel. Net als zijn maaltijden! Geleidelijk aan zal hij meer interesse krijgen in verschillende soorten voeding en nood hebben aan meer dan enkel moedermelk om verder te groeien. Tijd om je kleine deugniet te laten kennismaken met de smaak van groenten! Wanneer begin je hier best mee? Welke recepten voor groentepap kan je maken? Wij geven een antwoord op al je vragen!
Wanneer geef ik mijn baby de eerste groentepap?
De WHO beveelt exclusieve borstvoeding aan tot 6 maanden. Op die manier krijgt je baby alle essentiële voedingsstoffen mee in zijn eerste levensmaanden. Elk kind evolueert op zijn eigen tempo. Baby's beginnen met het eten van vaste voeding tussen de 4 en 6 maanden oud. Geef nooit vaste voeding vóór de leeftijd van 4 maanden. Je baby kan dit nog niet goed eten. De spieren in zijn mond zijn daarvoor nog niet voldoende ontwikkeld.
Als je borstvoeding geeft, is het aangeraden om pas rond de 6 maanden te beginnen met vaste voeding. Maar wanneer je baby zijn hoofd rechtop kan houden, weet hoe hij moet zitten en dingen in zijn mond stopt, is hij misschien wel klaar voor zijn eerste hapjes. En zeker als je merkt dat hij geïnteresseerd is in wat er op jouw bord ligt! Tijd om hem een eerste groentepapje te laten proeven…
Vergeet niet: deze eerste vaste voeding is aanvankelijk nog een aanvulling op moedermelk, zo kan je kleintje op zijn gemak nieuwe smaken ontdekken. De vaste voeding is op dit moment dus alleen een extraatje. Maar na 6 maanden is moedermelk of opvolgmelk niet meer voldoende om aan de voedingsbehoeften van je baby te voldoen en zijn groentepapjes nodig om zijn voedingspatroon mee aan te vullen.
Starten met groentepap is een belangrijke fase in de ontwikkeling van jouw kind. Door je kleintje nu al uitgebreide eetervaringen te geven, bepaal je eigenlijk mee welke eetgewoonten hij in de toekomst zal hebben. Groentepap zal je kindje helpen om later verschillende soorten voedsel te appreciëren. Blijf in tussentijd gerust borstvoeding geven. De hoeveelheid melk zal wel geleidelijk afnemen wanneer je nieuwe voedingsmiddelen toevoegt. Twijfel je? Neem dan zeker contact op met de kinderarts. Je kan ook ons artikel over starten met vaste voeding raadplegen.
Hoe maak ik groentepap?
Iedereen kan een lekkere groentepap maken! Spoel de groenten grondig om zeker alle aarde te verwijderen. Schil, haal de zaden weg en kook in een kookpot of stomer gedurende ongeveer 15 minuten tot ze helemaal gaar zijn. Het enige wat je nadien nog moet doen is wat water toevoegen en het geheel mixen. Je kan eventueel ook een lepel olijfolie of koolzaadolie toevoegen, maar vermijd zout of kruiden.
Begin met één soort groente. Je kleintje kan de smaak, kleur en geur van een groente zo makkelijk leren kennen. Voeg dan een stukje aardappel toe. Dit zetmeelrijke voedingsmiddel met een neutrale smaak helpt de groentepap wat gladder te maken. Kook vervolgens de groenten samen en mix ze.
Je kleintje heeft ongeveer twee weken nodig om groenten te leren kennen en te accepteren. Dan komt het moment om hem wat fruitpap te geven. Je kleine foodie zal om meer vragen, dat staat vast!
Welke textuur moet de groentepap hebben?
Rond 8 maanden is het kauwvermogen van jouw kindje voldoende ontwikkeld om hem meer texturen te laten proeven. Je kan dan dus een puree met een dikkere consistentie opdienen. Plet hiervoor de groenten met een vork. Vanaf 12 maanden kan je baby nog beter kauwen en kan je kleine stukjes introduceren. Denk aan klein gesneden gekookte stukjes courgette, wortel of malse brokjes kip. Je kan hem ook op een dun stukje komkommer of gekookte broccoli laten kauwen om zijn interesse in verschillende texturen nog meer aan te wakkeren.
Welke groenten kies ik?
Begin voorzichtig en introduceer één groente tegelijk. Vergeet niet om regelmatig af te wisselen, zodat je baby zijn smakenpalet kan verruimen. Malse en zachte bloemkoolpuree is erg populair bij de allerkleinsten, net als courgette, spinazie of sperziebonen. Als je baby de groenten elk apart kent, is het mogelijk om ze te mengen. Combineer ook gerust hartige smaken met zoete; probeer bijvoorbeeld eens een bloemkoolcurry. Je kunt ook een koud gerecht aanbieden, zoals een gazpacho van broccoli. Overweeg zachte kruiden, zoals komijn of zoete paprika. Er gaat een wereld van smaken open voor je kleine kapoen! Probeer ook eens onze groentepap met pompoen en curry!
En wat met de kleine maaltijdpotjes?
Geen tijd om te koken? Of ga je ergens naartoe met je kleintje? Een potje groentepap is net zo lekker! Het productieproces is onderworpen aan zeer strenge normen en de samenstelling wordt streng gecontroleerd. De regelgeving garandeert onder andere de afwezigheid van additieven, bewaarmiddelen, kleurstoffen en kunstmatige smaakstoffen. De maaltijdpotjes van Olvarit zijn voldoende gevarieerd en de samenstelling ervan komt overeen met de voedingsbehoeften van jouw kind.