Voeding

De eerste 1000 dagen van je baby

De eerste 1000 dagen beginnen bij de bevruchting en duren tot aan de tweede verjaardag van je kindje. Het zijn misschien wel de belangrijkste dagen uit zijn leven, in ieder geval als het om zijn ontwikkeling gaat. Je kindje groeit in deze periode namelijk razendsnel! Ook ontwikkelt hij in deze fase van zijn jonge leventje voorkeuren voor smaken. Dit is dus het moment om een goede basis te leggen voor zijn gezondheid.

Geef je kindje een gezonde start in zijn eerste 1000 dagen

Je denkt er misschien niet direct aan, maar vanaf het moment dat je in verwachting bent beginnen de eerste 1000 dagen van je kindje! Vanaf dan tot aan zijn tweede verjaardag legt je kindje de basis voor een goede gezondheid op latere leeftijd. Een unieke periode, die jou de kans geeft een belangrijke bijdrage te leveren aan de gezondheid van je kindje, nu en later.


Waarom zijn de eerste 1000 dagen zo belangrijk?

Tijdens de eerste 1000 dagen groeit je kindje zeer snel en ontwikkelen onder andere zijn hersenen, spijsverteringssysteem en organen zich in een razend tempo. Wist je bijvoorbeeld dat je kindje van de geboorte tot aan het tweede levensjaar maar liefst 50% langer en vier keer zwaarder wordt? Je kunt je wel voorstellen dat gezonde voeding met de juiste voedingsstoffen in deze periode o zo belangrijk is.

Gezond eten voor nu en voor later

Maar dat geldt niet alleen voor de groei en ontwikkeling in die eerste 1000 dagen. Deze periode is ook hét moment om je kindje gezonde eetgewoontes aan te leren en hem een goede basis mee te geven voor later. Dat komt doordat je kindje in de eerste 1000 dagen:  • Zijn smaakpalet ontwikkelt; door hem groenten en fruit te geven, help je hem deze smaken te herkennen en te accepteren.
  • Zijn mondspieren ontwikkelt en daarmee leert sabbelen, brabbelen en slikken. Dit kun je ‘trainen’ door hem kennis te laten maken met nieuwe structuren en grovere stukjes.
  • Leert wat hij lekker en minder lekker vindt. Als je nu een gezond eetpatroon aanleert, is de kans groter dat hij later gezondere keuzes zal maken.

Vragen of advies over jou of je kindje?