Voeding

Hoe geef je je kindje gezonde eetgewoontes mee?

Wil je je kindje gezonde eetgewoontes meegeven, dan hoef je je eigenlijk maar drie dingen af te vragen:

  1. Wat en hoeveel geef je?
  2. Wanneer geef je wat?
  3. Hoe geef je het?

Wat geef je je kindje?

Wat je je kindje geeft, is natuurlijk heel belangrijk voor zijn groei en ontwikkeling. De voeding van je kindje moet er in de allereerste plaats voor zorgen dat hij de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. De producten die je kiest en de hoeveelheid moeten goed aansluiten op zijn behoeften, en passen bij zijn leeftijd en ontwikkeling:


  • Vanaf 4 maanden kun je beginnen met een paar kleine hapjes van een lepeltje. Dit zijn de oefenhapjes.
  • Vanaf 6 maanden kun je uitbreiden naar 200 gram per ‘portie’ vaste voeding. Dit geldt zowel voor de warme maaltijd als het fruitpapje .

Wanneer geef je wat?

Er valt een heleboel te ontdekken voor je kindje als hij net begint te eten. Alles wat hij proeft is nieuw en dat is zeker even wennen! In de ene ontwikkelingsfase staat je kindje daar meer voor open dan in de andere. Wat is hét moment om hem te verleiden? Grofweg zijn er twee periodes die geschikt zijn om je kindje te verrassen met nieuwe voeding:


  • Als hij tussen de 4 en 7 maanden oud is, staat hij open voor nieuwe smaken. Je kunt dan stap voor stap verschillende groente- en fruitsmaken introduceren. Je kindje geeft via signalen zelf aan of hij toe is aan vaste voeding.
  • Even later, als je kindje tussen de 8 en 11 maanden oud is, breekt de fase aan waarin hij eraan toe is verschillende structuren te ontdekken. Je kunt je kindje nu steeds meer vaste voeding gaan geven. Eerst gepureerd, later met kleine stukjes.

Wil je meer weten over wat je kunt geven, hoeveel en wanneer? Kijk eens in onze voedingsschema’s en naar de signalen die je kindje kan geven als hij toe is aan vaste voeding. Die kunnen je handige handvatten bieden.


Hoe geef je het?

Vind jij het ook zo’n gezellig momentje: samen met je kindje genieten van een lekkere maaltijd? Door dagelijks aan je kindje te laten zien dat ‘samen eten’ een fijn ritueel is, krijgt hij er waarschijnlijk net zoveel plezier in als jij. Bovendien kan hij zo de kunst van het puur en gezond eten afkijken. Ouders die het goede voorbeeld geven, spelen namelijk een belangrijke rol bij het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes.Tips voor het creëren van een gezellig eetmoment:


  • Focus je echt op het eten en zorg voor zo min mogelijk afleiding. Laat de tv dus beter even uit!
  • Kan je kindje al zitten? Schuif hem dan in een kinderstoeltje aan tafel. Lukt dit nog niet zo goed? Gebruik dan eerst een wipstoeltje.

Vragen of advies over jou of je kindje?