Voeding

Smaakontwikkeling bij baby’s van 8 tot 11 maanden

Deze periode staat in het teken van nieuwe structuren en nieuwe (combinaties van) smaken. Was het meeste wat je je kindje tot nu toe gaf gepureerd, nu kun je beginnen met meer stukjes in de voeding. Dat is niet alleen belangrijk voor het leren waarderen van smaken, maar ook voor de ontwikkeling van de mondmotoriek van je kindje.

Waarom is deze periode zo belangrijk voor je baby’s smaakontwikkeling?

Happen, sabbelen, slikken en kauwen: die vaardigheden heeft je kindje niet alleen nodig om grotere stukjes te leren eten, hij ontwikkelt ze juist ook als je hem meer structuur in zijn voeding aanbiedt. Het werkt dus twee kanten op. Mooi, hè! Bouw de structuur in de voeding dus langzaam op. Dat helpt hem bovendien nieuwe smaken te leren waarderen en accepteren, want dat blijft ook in deze periode belangrijk.

Wat kun je nu geven en hoe doe je dat het beste?

Meer structuur toevoegen aan de hapjes van je kindje kan heel eenvoudig. Pureren is niet meer nodig, je kunt de groenten voor je baby nu prakken of stampen. Vanaf nu kun je fijngesneden kip, vlees of vis en geprakte aardappelen, rijst of pasta aan je kindje geven. Je kunt de smaakcombinaties en de structuur steeds verder uitbreiden en opbouwen. Blijven oefenen en proberen is nog steedsde boodschap!

Wat speelt in deze fase een rol bij het accepteren van smaken?

De factoren die de smaakontwikkeling van je kindje beïnvloeden, zijn:

  • De voeding die je kindje tot nu toe kreeg. Ben je tussen de 4 en 7 maanden begonnen met het geven van enkelvoudige groenten en heb je veel gevarieerd? Dan heb je nu ook meer kans op succes.
  • Herhaling: Ook nu geldt: blijf vaak dezelfde groente- en fruitsoorten aanbieden. Heb je hiervoor al veel geoefend, dan zal je kindje ongetwijfeld nu al een fijnproevertje zijn! Hem consequent gezonde maaltijden aanbieden blijft belangrijk.
  • Variatie: En ook nog steeds belangrijk: veel variëren. Daarmee leer je je kindje om steeds nieuwe smaken te waarderen.
  • Structuur: In deze periode is een opbouw naar voeding met steeds meer stukjes extra belangrijk. Geef je hem steeds grovere voeding, dan plukt je kindje daar op veel vlakken de vruchten van!

Mimi van de Olvarit Careline

Vragen of advies over jou of je kindje?