Voeding

Smaakontwikkeling bij peuters van 12 tot 36 maanden

Peuters van 1 tot 3 jaar oud eten 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes per dag. Daarmee begint het menu van je kindje al erg op dat van een volwassene te lijken. Jullie hebben waarschijnlijk ondertussen een stevige basis gelegd voor gezonde eetgewoontes, en je kindje heeft daarin al steeds meer een eigen stem. Dat komt onder andere doordat hij zijn eten ook begint te herkennen. Niet alleen aan de smaak, maar ook aan hoe het eruitziet en ruikt!

Waarom is deze periode zo belangrijk voor je baby’s smaakontwikkeling?

Rond zijn eerste verjaardag heeft je kindje al aardig een eigen willetje ontwikkeld. Dat is in de eerste plaats leuk, maar kan soms ook lastig zijn! In deze fase worden sommige peuters namelijk eenkennig en bang voor nieuwe dingen. Een gezellige alleseter kan daardoor veranderen in een ‘lust-ik-niet’-peuter. Daardoor kan het aanbieden van nieuwe smaken een uitdaging worden! Verder is de motoriek van je kindje al zo ontwikkeld dat je hem zijn tussendoortjes bijvoorbeeld uit het handje kan geven. Zo kan hij zelf lekker nieuwe dingen uitproberen!

Wat kun je nu geven en hoe doe je dat het beste?

Het blijven aanbieden van nieuwe smaken en grovere structuren blijft in deze periode belangrijk. Net als gezonde tussendoortjes die hij uit het vuistje kan eten. Maar niet alleen wát je hem geeft, doet er toe. Ook hoe en waar je kindje eet, speelt een rol. Door gezellig samen te eten aan tafel en het goede voorbeeld te geven, zal je kindje meer geneigd zijn nieuwe smaken te proeven en goed te eten. Zien eten, doet eten!

Wat speelt in deze fase een rol bij het accepteren van smaken?

Ook na de eerste verjaardag van je kindje zijn de factoren die de smaakontwikkeling van je kindje beïnvloeden nog steeds grotendeels hetzelfde:

  • De voeding die je kindje tot nu toe kreeg. Heeft hij in zijn eerste jaar al veel verschillende smaken leren kennen? Dan is de kans kleiner dat zijn eigen willetje het accepteren van nieuwe smaken in de weg staat.
  • Herhaling. Blijf nieuwe smaken en structuren nog steeds verschillende keren aanbieden als je kindje niet in één keer toehapt.
  • Variatie: Ook afwisseling in wat je geeft blijft belangrijk.
  • Structuur: Door je kindje te laten zien wat hij eet, leert hij verschillende ingrediënten herkennen. Dit kan hem helpen bij het leren accepteren en waarderen van onbekende groenten en fruit.