Voeding

Smaakontwikkeling van zwangerschap tot eerste hapje

Proeven, proeven en nog eens proeven: in de eerste 1000 dagen is dit extra belangrijk voor je kindje. Door veel verschillende smaken uit te proberen, legt hij nu de basis voor de eetgewoontes in zijn latere leven. Gelukkig hoeft hij het niet allemaal alleen te doen, want jij kunt hem helpen. Vanaf de zwangerschap tot en met zijn eerste hapjes.

Proeven in de baarmoeder

Wist je dat proeven en smaakontwikkeling al in de baarmoeder begint? Ongeboren baby’s krijgen in week 12 tot 15 van de zwangerschap smaakpapillen op hun tong. Daarmee kunnen ze de smaak van vruchtwater, en de smaaksporen daarin, proeven. Jouw baby heeft dus al een beetje mee geproefd van alles wat jij hebt gegeten tijdens je zwangerschap. Al die maanden lang. Zo heb je je kindje dus al kunnen voorbereiden op verschillende smaken. Bijzonder hé!

De smaak van moedermelk

Baby’s hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Wist je dat moedermelk ongeveer even zoet is als een rijpe banaan? Geen wonder dat baby’s enorm kunnen genieten van borstvoeding. Via moedermelk kunnen ze dus ook wennen aan verschillende andere smaakjes. Door zelf gezond en gevarieerd te eten als je borstvoeding geeft, kun je al een beetje invloed uitoefenen op zijn latere voorkeuren. Eet je bijvoorbeeld regelmatig veel verschillende groenten, dan kan dat je baby helpen de smaak van groenten beter te accepteren.

Eerste hapjes

Veel kindjes kunnen in het begin maar moeilijk wennen aan de vaak bittere smaken van groenten. En de zoete fruitsmaken vinden ze juist vanaf het eerste moment heerlijk! Dat heeft alles te maken met hun natuurlijke voorkeur voor zoet. Voor zuur en bitter hebben de meeste baby’s juist een aangeboren afkeer. Eén voordeel: je kindje staat tussen de 4 en 6 maanden open voor nieuwe smaken en leert deze in zijn eerste twee levensjaren snel waarderen. Als ouder die zijn kind gezonde eetgewoontes wil meegeven, kun jij hiervan nu dus de vruchten plukken! De eerste hapjes zijn nog wel oefenhapjes en borst- of flesvoeding blijft tot 6 maanden de belangrijkste voeding voor je baby.

Zo ontwikkelt je kindje zijn voorkeuren voor voeding en smaken

Stapje voor stapje ontwikkelt je baby zijn voorkeuren voor voeding en smaken. Hoe gaat dat proces eigenlijk in zijn werk? Dat gaat in verschillende fasen:

Smaakontwikkeling fase 1: 4-7 maanden - pure, herkenbare smaken en variatie

Als je kindje tussen de 4 en 7 maanden oud is, staat hij open voor nieuwe smaken; een belangrijke periode om je kindje kennis te laten maken met veel smaken! Hij gaat zijn smaakvoorkeuren ontwikkelen en daar kun jij op inspelen. Laat hem allereerst zo veel mogelijk herkenbare, enkelvoudige groente- en fruitsmaken proeven. Daardoor leert hij de afzonderlijke smaken beter herkennen en accepteren. En start met groenten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat daardoor de kans groter is dat je kindje groente later meer waardeert.

Smaakontwikkeling fase 2: 8 - 11 maanden - meer structuur en kleine stukjes

Als je kindje tussen de 8 en 11 maanden oud is, ontwikkelt hij zijn mondspieren en leert hij goed te kauwen en te slikken. Het eten helpt hem hierbij. Daarom is dit een goed moment om over te stappen van gepureerde naar grovere voeding, met meer structuur en kleine stukjes. Zo leert hij gaandeweg verschillende soorten voeding met andere structuren te accepteren.Smaakontwikkeling fase 3: 12 - 36 maanden - een gezond voedingspatroon

Als je kindje tussen de 12 en 36 maanden oud is, eet hij 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes per dag. Daarmee heeft hij al een flinke mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van gezonde eetgewoontes. In deze fase leert hij zelf keuzes maken en te bepalen wat hij wel of niet lekker vindt. Jij kunt hem helpen die gezonde keuzes te blijven maken. Blijf variëren en proberen!Vragen of advies over jou of je kindje?