Voeding

Smaak ontwikkelen: start met pure, herkenbare groentes

Groenten of fruit: wat is het beste om je kindje als eerste hapje te geven? Die vraag zul je je als kersverse ouder ongetwijfeld stellen. En met welke groente- of fruitsoorten begin je dan? Voor het ontwikkelen van gezonde smaken, kun je best starten met zachte, pure groenten, zoals worteltjes, bloemkool, en broccoli.

Geef in het begin één groente per keer. Op die manier zal je kindje de smaak van de groente beter leren herkennen en zo kan hij het leren waarderen. De eerste hapjes van je kindje zijn verschillende enkelvoudige smaken die jesteeds 3 dagen na elkaar aanbiedt. Na ongeveer 2 weken kun je fijngemixte aardappel, rijst of pasta aan de groentepap toevoegen.

Waarom beginnen met groenten?

Uit onderzoek blijkt dat kindjes die beginnen met groentepapjes later meer groenten eten dan kindjes die starten met fruitpapjes. Als je je kindje eerst laat wennen aan groenten, dan staat hij meer open voor de smaak ervan en waardeert hij groenten meer als hij ouder is. Juist omdat je kindje van nature een voorkeur voor zoet heeft, is het verstandig om hem als eerste kennis te laten maken met de vaak bittere smaken van groenten.