Voeding

Steeds complexere smaken en structuren

Het is super leuk als je kindje steeds meer smaken leert (her)kennen en daarmee een gezond eetpatroon ontwikkelt. Maar leren eten draait om veel meer dan dat! Leren happen, sabbelen en slikken bijvoorbeeld is even belangrijk. Dat doe je door hem te laten eten van een lepel. Daarmee traint je kindje namelijk ook zijn mondmotoriek! Jij kunt dit stimuleren door hem kennis te laten maken met nieuwe structuren en nieuwe soorten voeding. Dit helpt hem ook nog eens bij het leren waarderen van nieuwe smaken!

Van pure, enkelvoudige naar complexere smaken

Is je kindje gewend aan pure, enkelvoudige smaken? Dan kun je met complexere smaken gaan variëren. Vanaf 6 maanden kun je de groentepapjes van je kindje bijvoorbeeld gaan combineren met vlees of vis. Ook kun je eens iets vegetarisch proberen, zoals ei, peulvruchten of tofoe . Er gaat een wereld aan smaken voor je kindje open en zijn hapjes beginnen steeds meer op echte maaltijden te lijken.

Meer structuur en grotere stukjes

Wist je dat de structuur van voeding ook een rol speelt in het gezond leren eten? Kindjes die al vroeg wennen aan voeding met steeds meer structuur en grotere stukjes, ontwikkelen later gemakkelijker een gevarieerd eetpatroon. Als je baby tussen de 7 en 9 maanden oud is, kun je hem geleidelijk aan grotere stukjes geven. Laat hem bijvoorbeeld een stukje gekookte wortel of bloemkool uit zijn handje eten. Daardoor went hij aan grovere voeding en leert zijn mondspieren goed te gebruiken.