Voeding

Welke voedingsmiddelen kan ik mijn baby (nog) niet geven?

Vanaf de eerste hapjes begin je samen met je kindje aan een spannende ontdekkingstocht van eten proeven, herkennen en van te genieten. Je zal merken dat je kleintje sommige dingen heel lekker vindt en andere dingen weer helemaal niet. Maar waar mag je kindje vanaf welke leeftijd al van proberen?

  Voeding

  Voedingsoverzicht nog niet

  Download ons handige overzicht van de voedingsmiddelen die je baby vanaf een bepaalde leeftijd al mag hebben. 

  Download hier

  Waarom mogen sommige producten nog niet?

  Handig om te weten! Waarom het beter is deze producten nog niet of met grote mate aan kindjes tot 1 jaar oud te geven?


  Niet geven:
  • Honing: Hierin kunnen sporen van een bacterie in zitten die schadelijk kan zijn voor kinderen onder de 12 maanden: clostridium botulinum. In producten speciaal voor kleine kindjes kan soms honing toegevoegd zijn. Deze is dan hoog verhit en veilig.
  • Smeerkaas: Ondanks dat dit populair broodbeleg voor jonge kinderen is, is smeerkaas helaas niet geschikt. De reden hierachter? Smeerkaas is namelijk erg zout.
  • Smeerworst: Ook al zo lekker op brood! Maar niet voor kindjes onder 1 jaar. Smeerworst bevat namelijk veel vitamine A, zout en verzadigd vet. Een teveel aan vitamine A is niet goed voor je kindje.
  • Kaas: Gewone kaas en zelfs 20+ kaas bevat behoorlijk wat verzadigde vetten en zouten.  
  • Kant-en-klare producten voor volwassenen: Deze bevatten vaak veel zout verzadigd vet en conserveermiddelen.

  Wees zuinig met:
  • Suiker: Je kindje heeft geen extra suiker nodig. Door suiker went je kindje aan een zoete smaak waardoor hij een voorkeur voor zoet kan ontwikkelen. Daarnaast is suiker slecht voor zijn (doorkomende) tandjes. Let bijvoorbeeld ook goed op bij zoetige drankjes (vruchtensap, limonade, zuiveldrankjes) en toetjes.
  • Zout: Je kindje heeft ook geen extra zout nodig. De nieren van kindjes tot 1 jaar zijn nog in ontwikkeling en zout kan deze teveel belasten.  Zout zit misschien in meer producten dan je zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klaar sauzen, bouillonblokjes en soepen.
  • Eiwitten: Je kindje heeft niet meer eiwitten nodig dan dat hij uit zijn borst-of flesvoeding en een kleine portie yoghurt haalt. Wist je dat kwark zeer eiwitrijk is? Daarom kun je dit beter nog niet aan kindjes onder 1 jaar geven.

  Wees voorzichtig met:
  • Zaden en pitten: Laat geen zaden en pitjes in groente en fruit zitten. Daar zou je kindje zich zomaar in kunnen verslikken. 
  • Noten: Deze zijn o zo gezond! Om te voorkomen dat je kindje zich hierin kan verslikken, kun je deze het beste in de vorm van een notenpasta aanbieden.
  • Druiven of snoeptomaatjes: Ook hier kunnen baby’s zich in verslikken. Halveer ze of snij ze in stukjes om dit te voorkomen.

  Vragen of advies over jou of je kindje?