Nutricia baby
Voeding

Eet je kindje genoeg groenten

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon op jonge leeftijd kan overgewicht in de toekomst voorkomen.

Belgisch onderzoek naar baby- en peutervoeding

We geven onze (kleine) kinderen niet de voeding die ze nodig hebben en onze kennis van aangepaste voeding is bedroevend, alle goede bedoelingen ten spijt. Dat is de conclusie uit een onderzoek van Prof. dr. Yvan Vandenplas, hoofd pediatrie aan het Universitair Kinderziekenhuis in Brussel. Op die manier zadelen we onze kinderen al heel jong op met allerlei overschotten en tekorten, wat op termijn wel degelijk schadelijk kan zijn.​​​​​​​​​​​​​​Het onderzoek werd in april 2012 gevoerd bij 500 ouders en 500 kinderen, in twee fasen. Eerst werd gedurende vier dagen nauwgezet het eet- en drinkpatroon in kaart gebracht en geanalyseerd. Achteraf werd bij de ouders gepeild naar hun kennis omtrent evenwichtige en aangepaste voeding. Beide resultaten zijn in het algemeen onthutsend te noemen. Prof. Dr. Y. Vandenplas: “In de eerste maanden gaat het betrekkelijk goed, maar na één jaar loopt het mis.”

Goede bedoelingen, slecht resultaat 

Eerst het goede nieuws: bijna 90% van de ouders is oprecht bezorgd om gezonde voeding. Ze kopen zoveel mogelijk vers, zorgen voor variatie en proberen suikers te vermijden. Zeker tijdens het eerste levensjaar gaat veel aandacht uit naar wat het kind te eten krijgt. Logisch, het is een zeer intense periode wat voeding betreft, met de borstvoeding, de flesvoeding, de fruitpapjes en de wortelpuree. Alles moet volgens de juiste verhoudingen klaargemaakt worden.Maar we worden een pak nonchalanter na het eerste jaar. Er wordt minder nauwgezet op de juiste verhoudingen gelet. Een van de boosdoeners is dat vanaf die leeftijd kinderen vaak meeschuiven aan de familietafel, maar het zijn juist die maaltijden die vaak niet zijn afgestemd op hun behoeften.

Wat scheelt er met het dieet van Belgische kleine kinderen

Te veel:De calorie-inname ligt voor 2 op de 3 kinderen tot 20% hoger dan de norm.Zo goed als alle kinderen krijgen 2 tot 3 keer meer eiwitten dan ze nodig hebben.Er is een opvallende overconsumptie van verzadigde vetten vastgesteld.Vrijwel alle kinderen krijgen te veel zout binnen.Alhoewel voor suiker geen norm is vastgelegd, lijkt de inname van koolhydraten te hoog versus de behoefte.Te weinig:Over het algemeen krijgen kinderen te weinig vezels binnen.Ook het tekort aan vitamine D stijgt met de maanden.Qua onverzadigde vetten zitten kinderen van 13 tot 36 maanden maar liefst 77% onder de norm.1 kind op 3 eet minder dan 1 eetlepel groenten per dag.Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen grote gevolgen hebben. Een tekort aan vezels kan de darmwerking verstoren. Te weinig ijzer zorgt voor vermoeidheid, verminderde fysieke capaciteiten of een verhoogd risico op infecties. In ergere mate kan dat leiden tot concentratie-problemen en apathie. Zelfs de motorische ontwikkeling kan in gevaar komen.“Met dit eetpatroon verhoogt men later het risico op diabetes, obesitas, hart- en vaatziektes… terwijl in de eerste levensjaren de basis moet gelegd worden voor een gezond leven”, waarschuwt professor Y. Vandenplas. “Tot de leeftijd van twee jaar wordt het immuniteitsysteem opgebouwd. Goede eetgewoontes zijn daarbij van groot belang, en die zijn veel gemakkelijker te ontwikkelen dan achteraf slechte gewoontes af te leren.”

De oorzaak

Ongetwijfeld is een van de oorzaken gewoon onwetendheid, blijkt uit de bevraging van de ouders in het onderzoek. Zo denkt 76% van hen genoeg informatie te bezitten via de media, het medisch korps, Kind & Gezin en/of ONE, de eigen moeder…, maar toch meent maar liefst 50% dat kinderen vanaf de leeftijd van een jaar gewoon hetzelfde mogen eten als volwassenen. En slechts 32% van de ouders weten dat kinderen specifiek andere behoeftes hebben dan volwassenen. Bijna een op de vijf ouders vraagt helemaal geen advies over goede eetgewoontes voor hun kind. Met alle gevolgen van dien, toont deze studie aan.Deze studieresultaten moeten het medisch korps responsabiliseren om informatie- en preventiemaatregelen te nemen. Daarom heeft de ‘Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde’ in haar aanbevelingen opgenomen dat het “moeilijk is om kinderen tot de leeftijd van 3 jaar op een evenwichtige manier te voeden met enkel niet-aangepaste koemelk”. Dit resulteert haast altijd in een voeding met te veel eiwitten, een ijzertekort en een te lage dosis vitamine D.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 13 maanden

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.