Overzicht

Bloemkool met tomaat en gehakt

Vanaf 12 maanden.

  • Hoofdgerecht
  • 30 min bereiden
  • Vrij van koemelkeiwit en lactose
  • Vrij van kippenei-eiwit
  • Vrij van gluten
  • Geen varkensvlees
  • Vrij van soja-eiwit

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 bloemkool
  • Enkele kerstomaten
  • 1 ui
  • 400 gram aardappelen
  • 400 gram rundergehakt (maal vers kwaliteitsvlees of laat dit door de slager doen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Nootmuskaat

Wist je dat

... bloemkool veel vitamine C bevat? Vitamine C helpt bij de opname van ijzer.

Mimi, Voedingskundige

Mimi

Deze maaltijd bevat 100% van de dagelijkse portie groente.

Bereidingswijze

  1. Kook of stoom de aardappelen.

    Schil de aardappelen en snij ze in 4 stukken.

    Was ze in koud water.


    Ga je ze koken: Doe ze in een kookpot.

    Vul de kookpot met koud water tot de aardappelen net onder water staan.

    Zet de kookpot op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10 tot 20 minuten.


    Ga je ze stomen: Doe ze in een stoompan of de stoominzet van een kookpot.

    Vul de kookpot met koud water, tot net onder de stoominzet.

    Zet de kookpot op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en stoom de aardappelen gaar in 35 tot 40 minuten.


    Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.

    Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

  2. mes

    Snij de bloemkool, tomaten en ui.

    Spoel de bloemkool grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde bloemkoolroosjes.

    Snij de stengel van de bloemkoolroosjes op de plaats waar 'de takken naar de bloemkoolroosjes' beginnen.

    Vind je de bloemkoolroosjes te groot? Snij deze dan in de lengte doormidden.

    Was de tomaten in koud water, verwijder de kroontjes en snij ze in kleine blokjes.

    Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snipper de ui.

    .

  3. Kook of stoom de bloemkool

    Ga je de bloemkoolroosjes koken: Doe ze in een kookpot.

    Vul de kookpot met koud water tot de bloemkool net onder water staat.

    Zet de kookpot op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en kook de bloemkool gaar in 5 minuten.


    Ga je de bloemkoolroosjes stomen: Doe ze in een stoompan of de stoominzet van een kookpot.

    Vul de kookpot met koud water, tot net onder de stoominzet.

    Zet de kookpot op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en stoom de bloemkool gaar in 15 minuten.


    Prik voor de zekerheid met een vork in de bloemkool om te voelen of deze goed gaar is.

    Giet de bloemkool af in een vergiet.

  4. koekenpan

    Bak het gehakt en de groenten

    Zet een bakpan op middelhoog vuur en verhit de olie.

    Voeg het rundergehakt toe en bak het gedurende enkele minuten.

    Doe de ui erbij en bak deze mee tot het gehakt bruin en gaar is.

    Draai de vlam laag, voeg de tomaten en de bloemkool toe en bak het geheel gedurende enkele minuten.

    Voeg naar smaak nootmuskaat toe.

  5. lepel_vork

    Dien het groentemengsel samen met de aardappelen op