Overzicht

Spruitjes met aardappelpuree voor de kleintjes

Vanaf 18 maanden

  • Hoofdgerecht
  • 30 min bereiden
  • Vrij van kippenei-eiwit
  • Vrij van gluten
  • Vrij van soja-eiwit

Ingrediënten voor 4 personen

  • 700 gram spruitjes
  • 400 gram aardappelen
  • 250 gram spekjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Groeimelk of volle melk

Wist je dat

...Spruitjes groeien aan een spruitkoolplant die rechtop staat? Ze heten ook wel ‘okselknoppen’, omdat ze groeien in de oksel van de plant.

Mimi, Voedingskundige

Mimi

Deze maaltijd bevat 100% van de dagelijkse portie groente.

Bereidingswijze

  1. Kook of stoom de aardappelen.

    Schil de aardappelen en snij ze in 4 stukken.

    Was ze in koud water.

    Ga je ze koken: Doe ze in een kookpot.

    Vul de kookpot met koud water tot de aardappelen net onder water staan.

    Zet de kookpot op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10 tot 20 minuten.


    Ga je ze stomen: Doe ze in een stoompan of de stoominzet van een kookpot.

    Vul de kookpot met koud water, tot net onder de stoominzet.

    Zet de kookpot op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en stoom de aardappelen gaar in 35 tot 40 minuten.


    Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.

    Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

  2. Kook of stoom de spruitjes.

    Was de spruitjes in koud water en snij de onderkant eraf.

    Snij de spruitjes doormidden.

    Ga je de spruitjes koken: Vul een kookpot met water en voeg de spruitjes toe.

    Zet de kookpot op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en kook de spruitjes gaar in ongeveer 10 minuten.

    Giet de gare spruitjes af in een vergiet.

    Ga je de spruitjes stomen: Doe de spruitjes in een stoompan of de stoominzet van een kookpot.

    Vul de kookpot met water, tot net onder de stoominzet.

    Zet de kookpot op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en stoom de spruitjes 10 tot 15 minuten.

    Giet de gare spruitjes af in een vergiet.

  3. koekenpan

    Bak de spekjes.

    Verhit de olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.

    Voeg de spekjes toe en bak deze tot ze bruin en krokant zijn.

    Giet overtollig vet af.

  4. Stamp de aardappelen aan, voeg de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.

  5. lepel_vork

    Voeg de spekjes toe aan de spruitjes en dien op met de aardappelpuree.