Gezondheid en verzorging

IJzer en Vitamine C

IJzer en vitamine C zijn belangrijk tijdens je zwangerschap. Door een tekort aan ijzer kun je bloedarmoede ontwikkelen.

IJzer

IJzer is een essentiële voedingsstof tijdens je zwangerschap. Je bloedcellen hebben ijzer nodig om extra zuurstof te vervoeren en je baby heeft het nodig voor de ontwikkeling van o.a. de hersenen. Door een tekort aan ijzer kun je bloedarmoede ontwikkelen. Je bent dan moe, slapjes, kortademig en je voelt je niet lekker. Bij de eerste zwangerschapscontrole word je standaard getest op bloedarmoede. Je arts of verloskundige analyseert dan het hemoglobinegehalte en het aantal rode bloedcellen in je bloed. Het hemoglobinegehalte is vaak wat lager als je zwanger bent. Als het te laag wordt, krijg je waarschijnlijk ijzersupplementen voorgeschreven.

IJzerrijke voeding

Wil je genoeg ijzer tijdens je zwangerschap binnenkrijgen? Zet dan vaak ijzerrijke voeding op het menu! Met deze producten houd je jouw ijzerniveau goed op peil:


  • Vlees en vleeswaren – zorg wel dat je vlees altijd goed gaar is!
  • Vette vis, bijvoorbeeld sardientjes
  • Donkergroene (blad)groenten als broccoli, waterkers, spinazie en boerenkool
  • Noten, vooral cashewnootjes
  • Bonen en peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen
  • Volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood en vezelrijke ontbijtgranen
  • Gedroogde vruchten als abrikozen, pruimen en rozijnen
  • Eieren

Door vitamine C neemt je lichaam ijzer beter op

IJzer van dierlijke bronnen, zoals uit vlees(waren) neem je het gemakkelijkst op uit je voeding. Om ervoor te zorgen dat ook plantaardig ijzer optimaal wordt opgenomen kun je bij je maaltijd iets met vitamine C eten of drinken. Ook vitamine C is tijdens je zwangerschap dus erg belangrijk. Zet je een ijzerrijke maaltijd op tafel? Drink er dan eens een fruitsapje bij of neem wat vers fruit of groente tijdens of na het eten. Koffie en thee verminderen de opname van ijzer. Probeer dus pas een uur na de maaltijd een lekkere kop koffie of thee te nemen."

Nutricia Babyvoedinglijn

Meer weten over voeding, ijzer en vitamine C tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met de Nutricia Babyvoeding lijn 0800-166 85. Onze voedingskundigen zijn van maandag tot donderdag van 8h30 tot 17h en vrijdag van 8h30 tot 16h gratis bereikbaar voor al je vragen.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de preconceptie?

Lees meer over Week 5

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.