Nutricia baby

Een gezond eetpatroon

Een gezond eetpatroon helpt je om je voor te bereiden op een zwangerschap. Maar wat is een gezond eetpatroon?

Voeding en zwanger worden

Een gezond eetpatroon helpt je om je voor te bereiden op een zwangerschap.


  • Zorg voor gezonde en uitgebalanceerde voeding en beweeg regelmatig. Eet veel en gevarieerd fruit en groente (minimaal vijf porties per dag), vezelrijk voedsel (zoals brood, pasta, rijst en brood) en eiwitrijke producten (zoals vis (minimaal twee keer per week), kip, eieren en noten). 
  • Let op wat je drinkt. Stop met alcohol als je zwanger wilt worden en minder ook met dranken waar cafe├»ne in zit, zoals koffie en thee. 
  • Als je vitaminesupplementen slikt, zorg dan dat ze niet te veel vitamine A bevatten. Dit kan in een hoge dosis schadelijk zijn. 
  • Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje (spina bifida) en open gehemelte (schisis) bij je baby. Als je stopt met je anticonceptie, gebruik dan dagelijks een supplement van 0,4 mg. Je hebt dan voldoende foliumzuur in je lichaam op het moment dat je baby zich gaat ontwikkelen. Het is namelijk lastig voldoende foliumzuur binnen te krijgen uit voeding.

Fit zijn voor je zwangerschap

Een zwangerschap en de zorg voor je baby vragen veel van je lichaam. Het is daarom van belang dat je voor je zwangerschap fit genoeg bent. Lichaamsbeweging verbetert je energieniveau en helpt om stress te verminderen, wat goed is als je zwanger wilt worden. Ook tijdens de zwangerschap is het goed om te blijven bewegen. Lees welke sporten je kunt doen tijdens je zwangerschap.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Zwangerschap