Nutricia baby

Zwangerschapstest: zekerheid over je zwangerschap

Je wordt misselijk wakker en bent voortdurend moe. Even denk je dat je een griep te pakken hebt, maar dan dringt het tot je door: je bent misschien wel in verwachting. Spannend! Als je een zwangerschapstest doet, weet je het zeker.

Wanneer kun je een zwangerschapstest uitvoeren?

Je kunt een zwangerschapstest uitvoeren vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Dat betekent dat je niet ongesteld bent geworden op de dag dat je dat verwachtte. Zodra het vruchtje zich in de baarmoeder nestelt, geeft de zwangerschapstest een relatief betrouwbaar resultaat. Het nestelen van de vrucht vindt doorgaans twee weken na de ovulatie plaats. Dat is ongeveer op de dag dat je normaal gezien ongesteld had moeten worden. Als je een paar dagen langer wacht en daarna pas de test uitvoert, is de uitslag extra betrouwbaar. Er bestaan ook extra gevoelige vroege zwangerschapstesten. Daarmee kun je al vijf dagen voor het begin van je verwachte menstruatie testen of je zwanger bent. De uitslag van deze test is wel minder betrouwbaar.


Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG die in je urine te vinden is. hCG is een hormoon dat door je lichaam wordt geproduceerd vanaf het moment dat je zwanger raakt. Het wordt daarom ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. hCG zorgt ervoor dat er geen ovulatie meer plaatsvindt en dat je niet ongesteld wordt. Het hormoon creëert een veilige omgeving voor de baby in je buik. De hoeveelheid hCG in je plas verdubbelt elke twee dagen. Daarom is het handiger om eventjes te wachten voordat je de test uitvoert. Zo heeft je lichaam kans om meer hCG aan te maken, waardoor de zwangerschapstest een duidelijker antwoord geeft. ’s Ochtends is het hCG gehalte in je lichaam het hoogst. Het is dus slim om de zwangerschapstest te doen tijdens je eerste plas nadat je wakker wordt.

Hoe voer je een zwangerschapstest uit?

Haal de test uit de verpakking en lees de gebruiksaanwijzing goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De zwangerschapstest voer je uit tijdens het plassen. Je kunt over de test heen plassen, of een beetje urine opvangen in een potje of bekertje en de test daar een paar seconden in houden. Leg de test daarna plat neer en wacht tot het resultaat in beeld komt. De uitslag komt na een paar minuten in beeld. De exacte tijd verschilt per test. Wacht in ieder geval niet langer dan de tijd die staat aangegeven op de bijsluiter. Als je te lang wacht, is de uitslag namelijk niet meer betrouwbaar.


Hoe bepaal je de uitslag?

De meeste zwangerschapstesten bestaan uit twee schermpjes. Het eerste venster is een controlevenster. Als je daar een lijntje of een stipje ziet verschijnen, betekent het dat je de zwangerschapstest goed hebt uitgevoerd. Als je in dit venster geen tekentje ziet, is de uitslag van de test niet betrouwbaar. Als je zwanger bent, verschijnt in het tweede schermpje hetzelfde teken. Lees voor je de test uitvoert goed in de gebruiksaanwijzing of op het doosje wat deze tekens betekenen. Het maakt niet uit of de lijntjes of stipjes dun of dik zijn. Zodra je het teken in beeld ziet komen, betekent het dat de uitslag positief bent, oftewel je bent zwanger. Een negatieve test wil niet per definitie zeggen dat je niet zwanger bent. Het kan zijn dat je te vroeg hebt getest, of dat je urine te verdund is omdat je te veel hebt gedronken. Sommige testen geven de uitslag nog eenvoudiger aan. In het venster lees je dan ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’. Bepaalde testen geven zelfs aan hoe lang je al zwanger bent.


Waar koop je een zwangerschapstest?

Je kunt een zwangerschapstest in de apotheek of de supermarkt kopen, of online bestellen. Er bestaan diverse soorten testen in verschillende prijsklassen. In principe zegt de prijs van de test niets over de betrouwbaarheid ervan. Wel zijn sommige testen eenvoudiger in het gebruik dan andere.


Zwanger, wat nu?

Geeft jouw zwangerschapstest een positieve uitslag aan? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk zwanger, maar houd er wel rekening mee dat de testen die je zelf thuis kunt uitvoeren niet volledig betrouwbaar zijn. Als de zwangerschapstest aangeeft dat je zwanger bent, maak dan een afspraak met je huisarts. De huisarts zal waarschijnlijk nog een test uitvoeren om de zwangerschap te bevestigen. Maak ook een afspraak bij je gynaecoloog voor de opvolging van de zwangerschap. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen tijdens je zwangerschap? Maak dan hier een account aan en ontvang wekelijkse updates over jouw kindje!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Zwangerschap