Nutricia baby
Gezondheid en verzorging

Weeën opwekken

Je hebt wellicht al over diverse methoden gehoord om de weeën op te wekken. Vrijen, sporten en frambozenbladthee kunnen allemaal helpen om je lichaam fysiek of hormonaal klaar te maken voor de bevalling. Het is wel belangrijk om deze technieken pas te gebruiken als je baby over tijd is. Voor bijkomende hulp en advies kan je terecht bij je dokter.

Allemaal natuurlijke manieren - die toch voorzichtig moeten worden gebruikt

Anderen hebben je wellicht al verteld over diverse remedies om je weeën op te wekken. Voor je een van de onderstaande technieken uitprobeert, raden wij aan om er voorzichtig mee om te springen en er eerst met je dokter over te praten.

Probeer om te bewegen 

Maak een rustige wandeling

Een rustige wandeling zou helpen om de weeën op te wekken, omdat de beweging van je lichaam je baby aanmoedigt om in de geboortehouding te gaan liggen, met zijn hoofdje naar beneden. Hou een rustig wandeltempo aan en laat je vergezellen door iemand of blijf dicht bij huis, voor het geval de weeën zouden beginnen. 

Zitbal

 • Zitballen zijn niet erg duur en kunnen erg handig zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling, omdat ze je lichaam ondersteunen. 
 • Zitten en wiegen op je bal kan helpen om je baby in beweging te zetten, aangezien de natuurlijke wiegende beweging van je onderlichaam je baby aanmoedigt om in de juiste houding te gaan liggen. 

Hou je hormonen in beweging! 

 • Waag je aan een voorzichtige vrijpartij 
 • Vrijen moet een van de oudste technieken zijn die in boeken wordt aangeraden om de weeën op gang te brengen. Let wel op: als je water al gebroken is, wordt seks ten zeerste afgeraden, omdat het risico op infecties toeneemt. 
 • Vrijen kan helpen om de weeën op te wekken, omdat tijdens het vrijen en een orgasme het hormoon oxytocine vrijkomt, dat de weeën stimuleert. 
 • Een comfortabele houding met je dikke buik kan de lepeltjeshouding zijn, waar jullie beide op je zij liggen en je partner achter je ligt. 
 • Zaadcellen bevatten het hormoon prostaglandine, dat helpt om de baarmoederhals zachter te maken, zodat deze ontsluit. 

Masseer je tepels zacht 

 • Het stimuleren van je borsten en vooral van je tepels zou de weeën op gang kunnen brengen, omdat er oxytocine vrijkomt. 
 • Masseer je tepelhof elk uur 15 tot 20 minuten zachtjes met je handpalm. Doe dit elke dag enkele uren, zodat het hormoon vrijkomt dat ervoor zorgt dat de weeën worden opgewekt. 

Eten, drinken - en bevallen? 

Eet pikant voedsel 

 • Er zijn geen harde bewijzen dat het eten van pikant voedsel helpt. De theorie bestaat erin dat de baarmoederhals en het spijsverteringsstelsel nauw met elkaar verbonden zijn via hetzelfde zenuwnetwerk. Als je dus het ene stimuleert, zal je ook de andere aanwakkeren. 
 • Als je houdt van pikant eten, kan je het altijd uitproberen, maar let wel op voor de mogelijke ongewenste neveneffecten: indigestie, brandend maagzuur of een spurtje naar het toilet! 

Drink frambozenbladthee 

 • Hoewel velen beweren dat frambozenbladthee helpt om de weeën op gang te brengen en het veilig is om het van het begin tot het einde van de zwangerschap te drinken, is het eigenlijk veel doeltreffender om de baarmoeder voor te bereiden en te versterken voor de bevalling. 
 • Drink voor de 34e week van de zwangerschap geen frambozenbladthee. Het is verkrijgbaar in thee en tabletjes in de meeste gezondheidswinkels. Praat er wel eerst over met je dokter. 
 • Als je een keizersnede ondergaat, in het verleden al een vroeggeboorte hebt gehad of als je littekens hebt van een vroegere keizersnede, wordt aanbevolen om voor het gebruik van de thee je dokter te raadplegen. 

Het is niet makkelijk en onaangenaam wanneer je baby over tijd is, maar vergeet niet dat je kindje heel snel in je armen zal liggen. Het allerbelangrijkste is om zo rustig mogelijk te blijven en je energie te sparen. Probeer dus om Moeder Natuur niet te overhaasten.Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 40

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?