Nutricia baby

Genezing hechtingen na zwangerschap

Het goede aan hechtingen is dat wanneer jij ze nodig zult hebben, je baby al geboren zal zijn en al het harde werk achter de rug is! Je kunt het genezingsproces versnellen door de onderstaande tips te volgen. Voor bijkomend advies kan je uiteraard steeds bij je dokter terecht.

​Waarom je misschien gehecht moet worden

Veel mama's moeten na de bevalling worden gehecht wegens een keizersnede, een episiotomie (een inknipping in je perineum), of een scheur.

Uit onderzoeken blijkt dat de kans kleiner is dat je gehecht moet worden wanneer je onder water bevalt. Dit valt echter moeilijk met zekerheid te zeggen, aangezien elke bevalling en geboorte anders is.

Hoe lang duurt het voor ze genezen?

Meestal duurt het tussen 2 en 4 weken voor je huid genezen is. Iedereen is echter anders: bij jou heeft het misschien wat meer tijd nodig. De hechtingen zullen vanzelf oplossen. Dit kan 2 tot 12 weken duren, afhankelijk van het soort draad.

Het is belangrijk om er zorg voor te dragen en de huid schoon en droog te houden, zodat je lichaam probleemloos kan genezen en er geen infecties ontstaan.

Tips voor een sneller herstel na de bevalling

  • Doe het rustig aan - beperk je fysieke activiteit tot een minimum.
  • Doe zo veel mogelijk bekkenbodemoefeningen. Dit bevordert de bloedcirculatie in dit gebied en versnelt de genezing.
  • Hou het gebied schoon en droog - een spuitfles met water is een handige manier om jezelf snel te wassen. Gebruik de fles enkele keren per dag en droog jezelf voorzichtig af.
  • Zorg ervoor dat er geen maandverband tegen je hechtingen aanschuurt en vervang de verbanden regelmatig.
  • Leg enkele minuten een in een handdoek gewikkelde ijszak op het gebied. Dit kan helpen om de zwelling tegen te gaan, maar kan ook de bloedstroom naar het gebied verminderen als de zak te lang wordt gebruikt.
  • Hou een regelmaat aan - door een gezonde en vezelrijke voeding en het drinken van veel water zal je minder snel last hebben van constipatie en dus minder hard moeten duwen wanneer je naar het toilet gaat.

Als je hechtingen te strak aanvoelen of je denkt dat je een infectie hebt, ga dan zo snel mogelijk langs bij je dokter, zodat hij kan kijken of alles in orde is.


Back to storyline