Nutricia baby

Aankondiging zwangerschap: laten weten dat je zwanger bent

Sinds bevestigd is dat je zwanger bent, wil je het nieuws ongetwijfeld van de daken schreeuwen! Maar tegelijk wil je de eerste drie maanden ook voorzichtig zijn. Je partner en dichte familie zullen vast de eersten zijn die het goede nieuws te horen krijgen. Hoe kun je je zwangerschap aankondigen? Check onze tips!

Zwangerschap aankondigen

Je zwangerschap aankondigen in de familie doe je bij voorkeur samen. Jij draagt het kind wel, maar je hebt het wel als koppel verwekt! En doordat je plots emotioneel kan worden, is de steun van de toekomstige papa zeker welkom. Ben je een alleenstaande moeder? Dan is het een goed idee om een beroep te doen op een vriendin of een zus die je kan vertrouwen. De eerste persoon die het nieuws te horen moet krijgen, is uiteraard de toekomstige papa. Sommige mama's zijn ongeduldig en vertellen het zodra de maandstonden uitblijven, terwijl anderen wachten op het resultaat van de test.

Bekendmaking zwangerschap

Enkele leuke ideetjes om de boodschap in te kleden:

  • een kinderbordje bijzetten aan tafel
  • een fopspeen als geschenkje
  • een knuffeldier op het hoofdkussen of, wat moderner, een e-card met felicitaties.

De dichte omgeving – de ouders en schoonouders, de broers en zussen, de tantes enz. – horen vaak ook als een van de eersten het goede nieuws. Ook voor hen is dit een mededeling die hun leven verandert: de broer wordt oom, de moeder grootmoeder enz. Ze voelen zich betrokken en zullen zo nog meer delen in jouw vreugde.

Wanneer zwangerschap aankondigen?

Algemeen wordt aangeraden om te wachten tot het einde van het eerste trimester met de aankondiging van je zwangerschap, aangezien de kans op een miskraam de eerste drie maanden het grootst is. Uit bijgeloof of om niet te hard van stapel te lopen wachten heel wat vrouwen tot na de eerste echografie die bevestigt dat alles in orde is.