Emotie en relaties

Mogelijkheden voor bevalling

Elke bevalling is anders. Zo kun je thuis of in het ziekenhuis bevallen. De keuze maak je zelf.

Natuurlijke bevalling

Bij een natuurlijke bevalling heb je meerdere opties: je kunt op bed, onder water of op een baarkruk bevallen. Vraag je verloskundige of gynaecoloog om meer informatie."


Bevalling met keizersnede

Een bevalling via de natuurlijke weg is helaas niet altijd mogelijk. Bij medische complicaties wordt je baby door middel van een keizersnede geboren. Dit is een operatieve ingreep. Soms is een keizersnede gepland, maar ook complicaties vlak voor of tijdens de bevalling kunnen aanleiding zijn voor een keizersnede."


Geplande keizersnede

Een geplande keizersnede komt voor als tijdens een controlebezoek bij de gynaecoloog of echoscopist blijkt, dat de placenta voor de baarmoedermond ligt, als je bekken te nauw zijn of als je baby niet juist ligt. Als tijdens de bevalling de ontsluiting te lang op zich laat wachten, kan de gynaecoloog besluiten tot een ongeplande keizersnede. Dit kan ook gebeuren als je baby een gebrek aan zuurstof dreigt te krijgen Tegenwoordig krijg je bij een keizersnede een ruggenprik, waardoor je de bevalling bewust meemaakt. Na een keizersnede duurt je herstel wel langer dan bij een natuurlijke bevalling.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 22

App

Nutricia baby app

Bijzondere momenten leg je eenvoudig vast, om te bewaren en delen met vrienden en familie.