Gezondheid en verzorging

Pijnbestrijding bij bevalling

Als de bevalling te pijnlijk wordt, kun je vragen om een verdoving. Pijnbestrijding kan op verschillende manieren.

Pijnstillers 

Een bevalling is pijnlijk. Maar je kunt om pijnstillers vragen. Bedenk wel dat alleen een anesthesist pijnstilling kan toedienen. Een verloskundige mag bij een thuisbevalling geen pijnstillers toedienen. Dit komt omdat deze pijnstillers ook bij de baby terecht komen. In het ziekenhuis houden ze de baby dan ook extra in de gaten. Pijnbestrijding kan op verschillende manieren.

Injectie met pijnstiller bij een bevalling

Wanneer de geboorte nog minstens drie uur op zich laat wachten kun je een injectie krijgen met een middel dat de pijnprikkels vermindert. In de meeste gevallen betreft dit een injectie met pethidine (een morfineachtige stof).


Infuus met pijnstiller bij een bevalling

Met een infuus met pomp kun je zelf de mate van pijnbestrijding bepalen.


Ruggenprik bij een bevalling

De meest voorkomende verdoving bij een bevalling is de ruggenprik. Hiermee worden alleen je buik en benen gevoelloos gemaakt. Bovendien wordt je hier niet suf van, waardoor de je de bevalling gewoon kunt volgen. Een ruggenprik is pijnlijk, maar gelukkig is dit tijdelijk. Enkele uren na de geboorte is de verdoving uitgewerkt. Een ruggenprik is niet schadelijk voor je kindje.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 33

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.