Emotie en relaties

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Het eind van je zwangerschap nadert. Wil je in het ziekenhuis bevallen of kies je voor een thuisbevalling? Nutricia deelt informatie informatie over een thuisbevalling

Thuis bevallen of in het ziekenhuis bevallen?

​Verloopt je zwangerschap normaal en heb je geen medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen? Dan kun je samen met je partner beslissen of je kiest voor een thuisbevalling of dat je liever in het ziekenhuis wilt bevallen. Misschien weet je al wat je wilt, maar als je twijfelt kan het helpen om te kijken welke argumenten er zijn om te kiezen voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling.

Thuis bevallen

Thuis bevallen kan alleen als er geen medische indicatie is en je zwangerschap normaal verloopt. Je kunt kiezen voor een thuisbevalling als je:


  • het prettig vindt om in je eigen vertrouwde omgeving te zijn;
  • wilt kunnen rondlopen, douchen, staan en hangen zoals je zelf wilt;
  • liever niet tijdens de weeën in de auto naar het ziekenhuis wilt gaan;
  • na de geboorte lekker met je baby en je partner bij elkaar wilt zijn in je vertrouwde omgeving.

In het ziekenhuis bevallen

Ook zonder een medische indicatie is het mogelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Je kunt kiezen voor een ziekenhuisbevalling als je:


  • het een veilig idee vindt dat er medische apparatuur aanwezig is;
  • het prettig vindt om in een ziekenhuis te zijn;
  • het fijn vindt dat er medisch personeel is dat voor je zorgt;
  • het niet prettig vindt als de buren jouw gekreun eventueel horen."

Verloskundige of huisarts

De verloskundige (of huisarts) begeleidt je tijdens je zwangerschap en bevalling. Bij een thuisbevalling zal ook de kraamverzorgster aanwezig zijn om je te ondersteunen. Zij ruimt na de bevalling alles op. Ook zorgt zij tijdens de kraamtijd voor jou en je pasgeboren kindje en ze doet lichte huishoudelijke taken, zoals de was. Heb je gekozen voor een (poliklinische) ziekenhuisbevalling? Dan besluit je samen met je verloskundige wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Je verloskundige gaat mee naar het ziekenhuis en helpt je daar. Als alles goed gegaan is, mag je een paar uur na de bevalling weer naar huis, waar de kraamverzorgster jou en je baby komt verzorgen.

Gynaecoloog

Als er problemen zijn tijdens je zwangerschap, heb je meestal geen keuze. Je verloskundige vraagt dan advies aan een gynaecoloog. Deze beslist dan samen met jou, je partner en eventueel de huisarts welke maatregelen er genomen moeten worden."

Kiezen waar je wilt bevallen

Het is misschien nog moeilijk kiezen waar je wilt bevallen, maar vaak krijg je in de loop van je zwangerschap steeds meer zelfvertrouwen. Het kan ook helpen om naar een voorlichtingsbijeenkomst in het ziekenhuis te gaan. Probeer de komende tijd bij jezelf na te gaan waar je je het prettigst bij voelt. Bedenk dat de keuze voor thuis bevallen geen definitieve keuze hoeft te zijn. Als je tijdens je thuisbevalling opeens toch liever naar het ziekenhuis wilt gaan, dan kan dat ook altijd. Maak je dus niet te druk als je het nog niet helemaal zeker weet. Bespreek je twijfels wel met je gynaecoloog. Het belangrijkste is dat jij je tijdens de bevalling veilig en ontspannen voelt!

Nutricia Babyvoedinglijn

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Bel dan gerust Nutricia Babyvoedinglijn. De voedingskundigen van Nutricia babyvoedinglijn – in de meeste gevallen zelf ook moeder – zijn iedere werkdag gratis bereikbaar voor al je vragen."

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 33

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.