Allergie en ongemakjes

Constipatie tijdens zwangerschap

Wanneer mama’s ons vertellen over hun zwangerschap, komt constipatie vaak aan bod! Veel mama's met wie we praten, hebben er last van, maar niet allemaal. Dit is nog één van de "geneugten" van een zwangerschap waarover niemand je vooraf wat vertelt! Het goede nieuws is dat er dingen zijn die je kunt doen om het te voorkomen. Je kunt tijdens je zwangerschap steeds bij ons terecht voor voedingsadvies.

Waarom raak je verstopt?

Tijdens de zwangerschap is constipatie niet enkel te wijten aan je voeding, maar ook aan je hormonen. Je lichaam maakt extra progesteron aan waardoor de spieren verslappen, zodat je baby in je buik kan groeien. Dit zorgt er echter voor dat de samentrekking van je darmen minder krachtig is, waardoor de doorgang van het voedsel vertraagt.


Constipatie tijdens de zwangerschap kan ook worden veroorzaakt door de bijkomende druk van de baarmoeder op de darmen en het rectum.

Zet de dingen in beweging

Bepaalde voedingsmiddelen en sport kunnen helpen om de samentrekking van de darmen te bevorderen en alles in beweging te zetten!


Veel vezels eten zoals fruit, groenten en volle granen, is belangrijk. Enkel vezels is niet voldoende, je moet zorgen dat je dit combineert met het drinken van veel water. Het zal helpen om je stoelgang zachter te maken en de doorgang ervan vergemakkelijken. Streef naar ten minste 8 glazen water per dag. 


Andere voedingsmiddelen die helpen bij constipatie zijn: peulvruchten, peperkoek, volkoren speculaas, gedroogd fruit en vers fruitsap.


Wanneer je je opgeblazen voelt en geconstipeerd bent, zal je misschien geen zin hebben om te sporten, maar dagelijks 20 tot 30 minuten zwemmen, wandelen of elke andere gematigde sport kan je helpen om je systeem een boost te geven.


Je zult misschien ook willen overschakelen op andere vitaminesupplementen of ijzerpillen, aangezien ze de darmwerking kunnen vertragen. Vraag wel advies aan je arts voor je van geneesmiddel verandert.


Back to storyline

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.