Ontwikkeling

Symptomen van je zwangerschap

Hoe weet je dat je zwanger bent? En wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap?

Hoe weet je dat je zwanger bent

Het goede nieuws is dat je de kans op een zwangerschap kunt vergroten. Met een gezond eetpatroon en goede voedingsgewoontes bijvoorbeeld. Een goede conditie helpt ook. En hoe spannend het zwanger worden ook is, probeer ontspannen te blijven. Leer bovendien de tekenen van je ovulatie kennen. Allemaal kleine dingen die kunnen helpen. En voor je het weet, ervaar jij misschien ook de vroege tekenen van de zwangerschap.


Ik ben niet ongesteld geworden

Overtijd zijn is het meest voor de hand liggende teken van een zwangerschap. Dus als je menstruatie uitblijft, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen.


Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid kent verschillende vormen. Sommige vrouwen zijn alleen een beetje misselijk, anderen zijn er heel erg ziek van. Ochtendmisselijkheid kan al vanaf een paar dagen na de bevruchting voorkomen. Maar meestal komt het pas na een paar weken. Hopelijk ben jij een van de vrouwen die er helemaal geen last van heeft. Door de term ochtendmisselijkheid zou je denken dat de klachten alleen ’s ochtends optreden. Dat is niet waar: je kunt er de hele dag last van hebben. Dus ook ’s avonds of ’s nachts!


Vaak naar de wc

Moet je alweer plassen? En dat terwijl je helemaal niet zo veel gedronken hebt? Dan kan dat op een zwangerschap duiden! Door alle hormonale veranderingen in je lichaam moet je namelijk vaker naar de wc.


Heel erg moe zijn

Een van de meest voorkomende tekenen van de vroege zwangerschap is een gevoel van volledige uitputting. Dat komt door het hormoon progesteron. Tijdens een zwangerschap heb je van dit hormoon meer in je lijf. Dus als er geen aanwijsbare reden is voor je moeheid, bekijk dan eens de andere symptomen van de zwangerschap. Misschien ben jij wel zwanger


Rare smaak in je mond hebben

Sommige moeders krijgen een rare, metaalachtige smaak in hun mond tijdens hun eerste zwangerschap. Anderen vonden ineens sommige gewone dingen niet meer lekker, zoals thee of koffie.


Verandering van je borsten

De huid rondom je tepels heet areola. Tijdens de zwangerschap wordt die huid donkerder en groter.


Onverwachte bloedingen of krampen

De bevruchte eicel gaat via de eileiders naar de baarmoeder. Daar zal hij zich innestelen en groeien. Die innesteling gebeurt tussen de derde en vierde week na de bevruchting. Je kunt hierdoor last van krampen of lichte bloedingen hebben. Het bloed is rood, roze of bruin van kleur.


Zwangerschapstest

Er is natuurlijk maar één betrouwbare methode om te controleren of je zwanger bent. Met een zwangerschapstest, die je gewoon thuis kunt doen, krijg je een betrouwbaar resultaat vanaf de eerste dag dat je overtijd bent.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de preconceptie?

Lees meer over Week 4

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.