Voeding

Listeriose bij zwangerschap

Wanneer je rauwe voedingsmiddelen gaat eten is er het risico op toxoplasmose of een listeriose. Je kan dus best opletten met het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Bespreek dit ook met je arts.

De listeria-bacterie kan voorkomen in volgende voedingsmiddelen:

  • Rauwe melk en rauwmelkse kazen (type Brie, Camembert; de verpakking geeft meestal aan of het een rauwe kaas is, met de vermelding 'au lait cru'). Platte kaas, yoghurt en smeerkaas mag je zonder probleem eten aangezien de melk een hittebehandeling heeft ondergaan.
  • Rauw vlees, gevogeltevlees, vis, schaal- en schelpdieren. Ook voorverpakte gerookte vis kan Listeria-bacteriën bevatten.
  • Rauwe groenten.
  • Listeria overleeft in de diepvries en is bestand tegen zout.
  • In de koelkast kan hij zich vermenigvuldigen.
  • Listeria is niet bestand tegen verhitting, koken en pasteurisatie.

Met deze tips kan je listeriose vermijden:

  • Verhit je vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren en kip altijd goed
  • Bewaar bereid voedsel niet te lang, ook niet in de koelkast
  • Was rauwe groenten en fruit goed alvorens te eten
  • Staat er op de verpakking gepasteuriseerd of gesteriliseerd dan mag je het eten
  • Let goed op met rauwmelkse kazen (schimmelkazen) zoals Brie de Meaux, Camembert au lait Cru, Reblochon fermier en Coulommiers, alsook roquefort en gorgonzola. Staat er op de verpakking 'au lait cru' gebruik deze kazen dan niet. Kazen met 'au lait pasteurisé' mag je wel eten.
  • Let op met afhaalmaaltijden of koude gerechten in het restaurant.
  • Was steeds de handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees.
  • Was het keukengerief en de snijplank als je rauwe groenten of vlees hebt gesneden.‚Äč

Back to storyline

App

Nutricia baby app

Bijzondere momenten leg je eenvoudig vast, om te bewaren en delen met vrienden en familie.