Voeding

Aankomen tijdens je zwangerschap

​Aankomen tijdens je zwangerschap is heel normaal en logisch, want er groeit een baby in je buik en je lichaam moet zich hieraan aanpassen.

genieten van zwangerschap

Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

De gewichtstoename is voor iedereen anders en verschilt van zwangerschap tot zwangerschap. Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap tien tot dertien kilo aan. Na de bevalling ben je meteen ongeveer vijf kilo kwijt en tijdens je moederschapsverlof verlies je nog eens ongeveer vier kilo. De overige kilo's zijn je reserve voor de periode dat je borstvoeding geeft. 

In onderstaand overzicht kan je zien je hoe de kilo’s van de gewichtstoename aan het eind van je zwangerschap verdeeld zijn: 

Baby: 3,5 kilo
Baarmoeder: 1,0 kilo
Placenta: 0,5 kilo
Extra bloed: 1,5 kilo
Borsten: 0,5 kilo
Extra vetvoorraad: 3,0 kilo
Extra vocht: 2,0 kilo
Totaal: 12 kilo

Hoe meer je voor de zwangerschap weegt, hoe minder gewicht je tijdens de zwangerschap mag bijkomen. Ook het omgekeerde geldt: hoe minder je voor de zwangerschap weegt, hoe meer je tijdens je zwangerschap mag bijkomen.

Weet dat elk lichaam anders is, dus leer van je zwangere lichaam te houden! Gezond eten is het allerbelangrijkste voor jou en je baby. En vooral, geniet ervan!

Kom je voldoende bij?

Als je het idee hebt dat je te weinig bijkomt, is het verstandig om dit te bespreken met je verloskundige of arts. Die controleert dan of je kindje wel goed groeit. Er is geen direct verband tussen de groei van je baby en je eigen gewichtstoename, maar let er wel op dat je voldoende eet om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden te komen.

Aankomen tijdens je zwangerschap

Het is belangrijk dat je voldoende aankomt als je zwanger bent, maar te veel aankomen is niet gezond. Overgewicht tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en een vroeggeboorte. Bovendien neemt de kans op complicaties toe.

Afvallen tijdens je zwangerschap

Afvallen tijdens je zwangerschap is ook niet verstandig. Tijdens het afvallen komen er schadelijke stoffen uit je vetweefsel vrij, die bij je baby terecht kunnen komen. Bovendien kan afvallen ervoor zorgen dat het geboortegewicht van je baby afneemt en het brengt risico’s met zich mee voor je kindje. Als je een dieet volgt om af te vallen, krijgen jij en je baby niet de voedingsstoffen binnen die je kleintje hard nodig heeft voor een goede ontwikkeling. Eet daarom dus gezond en gevarieerd, dan krijgt je ongeboren baby alle vitamines en mineralen binnen die nodig zijn. Bovendien voorkom jij zo dat je onnodig aankomt. Klik hier voor tips over eten tijdens je zwangerschap.

Ondergewicht tijdens je zwangerschap

Als je ondergewicht hebt en je probeert zwanger te worden, is aankomen heel belangrijk. Het is namelijk niet alleen goed voor een gezondere zwangerschap, het kan je ook helpen om in verwachting te raken. Ben je al zwanger? Dan geeft je verloskundige of arts je advies over de gezondste manier om extra calorieën en voedingsstoffen aan je dieet toe te voegen en zo te zorgen voor een verantwoorde gewichtstoename tijdens je zwangerschap."

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met de Nutricia Kinder Voeding Service via 0800-166 85. Onze voedingskundigen zijn van maandag tot donderdag van 8h30 tot 17h en vrijdag van 8h30 tot 16h gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 13

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Nutricia Baby

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Nutricia Baby en blijf op de hoogte.