Nutricia baby

Welk water moeten we drinken?

Op iedere leeftijd hebben wij behoefte aan water. Het zijn de eigenschappen van water die ons helpen gezond te blijven. Om je dorst te lessen, kun je kiezen uit drie soorten water: natuurlijk mineraalwater, bronwater en leidingwater. Deze soorten bevatten alle drie mineralen en spoorelementen zoals calcium, magnesium, natrium, kalium, ijzer, fosfor en fluor. Maar afhankelijk van hun oorsprong hebben ze echter verschillende eigenschappen. Hoe kun je de soorten water van elkaar onderscheiden en maak je de beste keuze? Hier volgt een kort overzicht om de verschillende soorten water te leren kennen en het water te kiezen dat het beste past bij jouw situatie.

Leidingwater: liever niet voor zwangere vrouwen

We drinken allemaal wel eens snel een glas water uit de kraan. De smaak en de mineraalzoutsamenstelling in het water variëren, afhankelijk van waar wij ons bevinden, omdat het water afkomstig is uit meren, rivieren of uit het grondwater. Het waterbedrijf in jouw regio kan je meer vertellen over de samenstelling van het water ter plaatse.

Aangezien de kwaliteit van leidingwater variabel is, wordt het niet aanbevolen voor de hydratatie van zuigelingen en zwangere vrouwen.

Sommige mensen gebruiken een filter om het leidingwater te zuiveren. De kwaliteit van de filters kan in de loop van de tijd echter achteruitgaan, waardoor ze mogelijk minder goed werken.

Bronwater: enkele voorzorgsmaatregelen voor zuigelingen

Zoals de naam al aangeeft, komt bronwater uit ondergrondse bronnen, waardoor het ook direct drinkbaar is in zijn natuurlijke staat. Het is belangrijk om te weten dat de mineraalzoutsamenstelling in het water per regio verschilt en dat bronwater regelmatig wordt gecontroleerd, om ervoor te zorgen dat het van goede kwaliteit is. Het water wordt niet bewerkt voordat het wordt gebotteld.

Bronwater kan voor iedereen geschikt zijn, afhankelijk van de samenstelling, maar je moet goed opletten als je het wilt gebruiken als drinkwater voor zuigelingen. In dat geval mag het bronwater, net als alle andere soorten water, maximaal 15 mg nitraat per liter bevatten.

Bronwater wordt vaak verward met mineraalwater, hoewel dit echt twee verschillende dingen zijn.

Natuurlijk mineraalwater, een gezonde keus bij uitstek

Midden in de natuur komt het mineraalwater op natuurlijke wijze naar boven; het is het enige soort water dat afkomstig is van één enkele ondergrondse bron.

Het mineraalwater, dat op een natuurlijke wijze wordt beschermd tegen vervuiling en micro-organismen, is drinkbaar in zijn natuurlijke staat. Het wordt niet bewerkt voordat het wordt gebotteld. Maar wat het echt onderscheidt van leidingwater en bronwater is de stabiliteit van de mineraalzoutsamenstelling.

Dit geldt bijvoorbeeld voor het water van evian®, dat afkomstig is van beschermd grondwater in een gebied, impluvium genoemd, dat 50 000 jaar geleden op natuurlijke wijze werd gevormd in het hart van de Alpen, op de hoogvlakte van Gavot. Dankzij deze oorsprong is het water van nature zuiver. Het mineraalwater wordt gebotteld zonder enige menselijke tussenkomst, zodat de oorspronkelijke samenstelling intact blijft.


Evian water

Het is geschikt voor alle leeftijden en kan ook worden gebruikt als drinkwater voor meer kwetsbare personen, zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

Hoeveel water drinken?

Meer nog dan anderen, hebben zwangere vrouwen en baby's een extra behoefte aan water. 

Tijdens de zwangerschap

Bij zwangere vrouwen bestaat het gewicht van de baby vanaf de zesde maand voor 90% uit water, dus kunnen zij zoveel water drinken als ze willen met een minimum van 1,5 liter per dag!

Zo heeft evian® natuurlijk mineraalwater bijvoorbeeld een laag mineralengehalte van 345 mg/l en wordt het doorgaans aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Voor de afwisseling, kunnen zwangere vrouwen ook kruidenthee of vruchtensap drinken.

Tijdens de borstvoeding

Bij het geven van borstvoeding wordt een extra inname van 700 tot zelfs 1 000 ml vocht aanbevolen.

Borstvoeding is een ongeëvenaarde manier om zuigelingen de ideale voeding te bieden voor een gezonde groei en ontwikkeling. Voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid moeten zuigelingen de eerste zes maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding krijgen: dit is een aanbeveling voor de volksgezondheid die wereldwijd wordt uitgedragen.

Voor je baby

Voor jonge zuigelingen (< 6 maanden) houdt de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) een aanbevolen hoeveelheid van 100-190 ml/kg/dag aan.

Welk water geef ik mijn baby?

Het totale gewicht van een baby bestaat voor 75% uit water. Het is dus essentieel om baby's regelmatig te laten drinken en, wanneer je geen borstvoeding geeft, zorgvuldig het water te kiezen waarmee je de zuigelingenmelk aanlengt. Dit water moet een laag tot middelmatig mineralengehalte bevatten.

Leidingwater, bronwater, natuurlijk mineraalwater

Ontdek of het water dat jij gebruikt geschikt is voor je baby dankzij deze tabel. Daarin zie je voor elk bestanddeel de aanbevolen maximale hoeveelheid.