Eten tijdens je zwangerschap

Voeding

Misschien at je altijd al gezond. Toch moet je tijdens je zwangerschap goed op je eten letten. Sommige voedingsmiddelen mag je niet eten als je zwanger bent. 

Eten tijdens je zwangerschap

Van andere producten moet je juist lekker veel nemen. Betekent dit dat je nu je dagelijkse eetpatroon helemaal moet veranderen? Dat valt reuze mee, want vaak volstaat het om een paar kleine aanpassingen te doen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

  • Men beveelt deze dagelijkse hoeveelheden aan als je zwanger bent: 
  • 200 gram fruit (2 stuks)
  • 200 gram groente (4 opscheplepels)
  • 200 gram aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten (4 opscheplepels)
  • 210 gram brood (6 sneetjes)
  • 30 gram kaas (1,5 plak)
  • 450 ml melk(producten)
  • 125-150 gram vlees(waren) vis, kip, eieren of vleesvervangers
  • 15 gram bak-, braad- en frituurproducten, olie (1 eetlepel)
  • 30 gram halvarine (5 gram per sneetje)
  • 1,5-2 liter vocht (inclusief melk)

Tips voor gezond eten tijdens je zwangerschap

  • Varieer met de producten die je nodig hebt. Zo krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen.
  • Eet regelmatig kleine porties.
  • Probeer drie hoofdmaaltijden per dag te eten en twee of drie tussendoortjes.
  • Kies voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
  • Eet ook voldoende groente, fruit en peulvruchten.
  • Zo krijg je veel vezels binnen en dat is goed voor je stoelgang.
  • Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Dat zijn tien tot twaalf glazen. Alle drankjes tellen mee, dus ook koffie, thee en melkproducten.
  • Voldoende drinken is overigens ook een goed middel tegen obstipatie.
  • Probeer twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. Het is verstandig om niet meer dan twee keer per week vette vis te eten.
  • Kies voor vloeibare margarine, vloeibare bak- en braadvetten of olie. Hier zitten namelijk veel onverzadigde vetten in en die zijn goed voor je hart en bloedvaten. Let er wel op dat één eetlepel per persoon voldoende is als je een warme maaltijd bereidt. Daarmee zorg je ook dat je baby voldoende goede vetten binnenkrijgt.
  • Snoepjes, chips, taart, koekjes en andere vette of suikerrijke producten bevatten geen voedingsstoffen die jij hard nodig hebt. Trakteer jezelf er met mate op, of vervang ze door gezondere alternatieven.

Gezond eten alleen is vaak niet genoeg als je zwanger bent

Van alle voedingsstoffen heb je namelijk wat extra nodig. Zoals foliumzuur en visolie (DHA Omega-3). Uit je dagelijkse voeding krijg je daarvan meestal niet genoeg binnen. Zorg daarom ook voor de nodige aanvulling op je voeding, vraag eventueel advies aan je verloskundige, diëtist of arts.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 6