Daarom is vis belangrijk
Vis eten is belangrijk voor iedereen. Vis bevat namelijk een aantal voedingsstoffen die nauwelijks in andere producten zitten. Zo levert vis je jodium, vitamine D en visvetten. Dat is goed voor je eigen lichaam, maar ook voor de ontwikkeling van je baby.
- Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormoon en ondersteunt de groei van je baby.
- Vitamine D zorgt voor stevige botten en de opbouw van het skelet van je baby.
- Visvetten bestaan voor een groot deel uit het omega 3-visvetzuur DHA. DHA ingenomen door de moeder is een belangrijke bouwsteen voor de ogen en de hersenen van je ongeboren baby.
Liefst zalm of andere vette vis tijdens de zwangerschap
Om voldoende visvetten binnen te krijgen, zou je elke week 1 keer vis moeten eten, liefst vis die van nature veel vet bevat. In vette vis zitten namelijk meer visvetten dan in magere vis. Denk bij vette vis aan zalm, haring en sardines. Als je niet zwanger bent, zijn ook soorten als makreel en paling geschikt. Maar als je zwanger bent niet meer. Er zijn een aantal redenen waarom je bepaalde vis niet zou moeten eten: als de vis rauw is (zoals een nieuwe haring), als de vis gerookt is (zoals gerookte zalm) en als het om roofvissen gaat (zoals makreel en paling). Gelukkig blijft er nog veel keuze over.
En als je geen vis eet?
Wil je geen vis eten, dan is het wel slim om extra visvetzuren binnen te krijgen, bijvoorbeeld door visoliecapsules te slikken. Ook bestaan er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Dat staat dan op de verpakking vermeld.
Dit nu even niet
Geen rauwe vis
Rauwe vis kan net als andere rauwe producten de listeriabacterie bevatten. De kans op een besmetting is erg klein. De bacterie zit namelijk echt niet in elk klein stukje vis. Maar als je besmet raakt, zou dat wel kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Neem dus geen risico en eet geen rauwe vis zoals sushi, nieuwe haring, niet helemaal doorbakken zalm of oesters.
Geen gerookte vis
Ook gerookte vis kan de listeriabacterie bevatten. Verhit je de gerookte vis, bijvoorbeeld in een pastasaus of meegebakken in een quiche, dan kun je de gerookte vis wel eten. Door verhitting gaat de bacterie namelijk dood. Denk niet alleen aan gerookte zalm: dit advies geldt ook voor bijvoorbeeld gerookte heilbot en gerookte haring (bokking)
Geen roofvis
Roofvissen zijn vissen die leven van andere vissen in de zee. Dat betekent dat ze aan het einde van de voedselketen staan en alle verontreinigingen die in kleinere vissen zitten binnenkrijgen. Die verontreinigingen zoals zware metalen en dioxinen stapelen zich op in het lichaam van de vis. Het gehalte schadelijke stoffen in de vis is dus te hoog om er tijdens de zwangerschap onbezorgd van te kunnen genieten. Laat daarom gedurende je zwangerschap tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoek, snoekbaars en haai aan je voorbijgaan. Dat geldt voor alle bereidingen. Dus zowel voor verse en gerookte vis als voor roofvissoorten uit blik, zoals tonijn uit blik.
Tabel
Welke vis kun je wel en welke beter niet eten tijdens de zwangerschap?
Vette vissen | dit kun je wel eten | dit eet je liever niet |
---|---|---|
Haring | uit blik, vers, verhit, zure haring/rolmops | nieuwe haring/Hollandse nieuwe/ zoute haring, gerookte haring (bokking)* |
Heilbot | vers, verhit | gerookte*, rauw |
Makreel | alle soorten | |
Poon | vers, verhit | rauw |
Paling | alle soorten | |
Sardines | vers, verhit, uit blik | rauw |
Sprot | vers, verhit | rauw |
Zalm | vers, verhit, uit blik | gerookte*, rauw |
Zwaardvis | alle soorten | |
Magere vissen | ||
Ansjovis | vers, verhit, uit blik/pot | rauw |
Dorade | vers, verhit | rauw |
Forel | vers, verhit | gerookte* |
Kabeljauw | vers, verhit | rauw |
Koolvis | vers, verhit | rauw |
Kaviaar | vers, verhit, uit blik/pot | |
Lekkerbekje** | vers, gebakken | |
Schol | vers, verhit | rauw |
Snoek | alle soorten | |
Snoekbaars | alle soorten | |
Pangasius | vers, verhit | rauw |
Tilapia | vers, verhit | rauw |
Tong | vers, verhit | rauw |
Tonijn | alle soorten | |
Vissticks** | vers, gebakken | |
Schaal- en schelpdieren | ||
Garnalen | vers, verhit, uit blik, salade | rauw |
Inktvis | vers, verhit | rauw |
Krab | vers, verhit, uit blik, salade | |
Kokkels | vers, verhit | rauw |
Mosselen | vers, verhit | rauw |
Oesters | vers, verhit | rauw, gerookte* |
St jakobsschelpen (coquilles) | vers, verhit | rauw, gerookte* |
Vongole (schelpen) | vers, verhit | rauw |
*als gerookte soorten verhit worden, kun je ze wel eten
**lekkerbekje en vissticks bevatten ook veel vet, maar dit zijn de vetten die er door de bereiding in komen. De vis die ervoor gebruikt wordt is magere vis en bevat dus weinig DHA.