Je lichaam heeft ijzer nodig
Nu je zwanger bent, maakt je lichaam extra bloed aan. In je bloed zit hemoglobine (Hb) en voor de aanmaak van hemoglobine is het mineraal ijzer nodig. Daarom heb je extra ijzer nodig. Bovendien heeft je baby ijzer nodig voor de ontwikkeling van onder andere de hersenen. Je lichaam vraagt nu dus veel ijzer. In een normale voeding is de hoeveelheid ijzer meestal al aan de krappe kant. Een ijzertekort ligt dus op de loer.
Laag Hb
Bij een groot ijzertekort ontstaat een laag Hb-gehalte, wat ook wel bloedarmoede genoemd wordt. Je arts of gynaecoloog laat je bloed standaard controleren om te zien of je geen bloedarmoede of ijzertekort hebt. De kans op een ijzertekort is trouwens groter als je darmen minder ijzer opnemen. Dat is bijvoorbeeld een bijwerking van medicijnen tegen brandend maagzuur. Tot slot is de kans op een ijzertekort in je lichaam groter als je vegetarisch of veganistisch eet omdat ijzer uit vlees beter wordt opgenomen dan uit plantaardige producten.
Een ijzertekort herkennen
Je kan een tekort aan ijzer herkennen aan:
- Een slap gevoel
- Kortademigheid
- Een bleke huid
- Last van rusteloze benen
Veel van deze symptomen passen ook gewoon bij je zwangerschap en hoeven niets met een ijzertekort te maken te hebben. Twijfel je of herken je de symptomen? Bespreek dit dan met je arts of gynaecoloog.
IJzerrijke voeding
Wil je genoeg ijzer binnenkrijgen tijdens je zwangerschap? Zet dan vaak ijzerrijke voeding op het menu! Er zit onder andere veel ijzer in de volgende producten:
- Vlees en vleeswaren – zorg wel dat je vlees altijd goed gaar is!
- Donkergroene (blad)groenten zoals broccoli, andijvie, waterkers, spinazie en boerenkool. Zet deze regelmatig op het menu.
- Noten.
- Bonen en peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen. Maak bijvoorbeeld een lekkere salade met rauwkost en peulvruchten.
- Volkorenproducten, bijvoorbeeld volkorenbrood en vezelrijke ontbijtgranen. Lees hier hoe je een lekkere volkorenpasta kunt maken met kip en spinazieroomsaus.
- Gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen en rozijnen of maak gevulde dadels met chocolade.
Vitamine C en ijzer
IJzer uit dierlijke bronnen, zoals vlees(waren) en eieren, neem je het gemakkelijkst op uit je voeding. Veel gemakkelijker dan uit plantaardige producten. Maar gelukkig is er de vitamine C-truc. Als je bij een plantaardig ijzerrijk product iets met vitamine C eet of drinkt, wordt het ijzer veel beter opgenomen in je lichaam. Een glas vers sinaasappelsap bij je ontbijt bijvoorbeeld, een stuk fruit of een salade bij je lunch en lekker veel groenten in je avondmaaltijd. Vitamine C zit vooral in groenten, fruit en aardappelen.
IJzertabletten
Bevat jouw lichaam te weinig ijzer en hebben aanpassingen in je voeding te weinig effect? Dan krijg je waarschijnlijk het advies om extra ijzer tot je te nemen in de vorm van een drank of tabletten.