Nutricia baby

Wanneer moet ik naar het ziekenhuis?

Zodra de bevalling is begonnen, wil je vanzelfsprekend naar het ziekenhuis hollen om in actie te schieten! Als je echter te vroeg aankomt, zou het kunnen dat je terug naar huis wordt gestuurd.

Het loont dus de moeite om te wachten tot je denkt dat het echt tijd is. Dit deel geeft je advies over wanneer je je dokter moet contacteren of wanneer je in je auto moet springen om naar het ziekenhuis te rijden.​​​​​​​​​​​

​Het juiste moment kiezen

Elke bevalling is anders. Het is dus moeilijk om precies te zeggen wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan. Meestal doe je er goed aan om eerst je ziekenhuis te bellen, zodat zij kunnen oordelen of het tijd voor je is om te komen.

 • Als het je eerste kindje is, moet je bellen wanneer de weeën elkaar om de 5 minuten opvolgen en zo'n 30 tot 40 seconden duren. Ze zullen je wellicht zeggen dat je niet meer te lang mag wachten om naar het ziekenhuis te komen.
 • Wanneer je al een keer bevallen bent, moet je bellen wanneer de weeën elkaar om de 7 minuten opvolgen. Als je in het verleden een lange bevalling had, zal je dokter je misschien vragen om nog te wachten tot ze elkaar sneller opvolgen. Als je vroeger echter problemen hebt gehad tijdens de bevalling, of een keizersnede moest ondergaan, zal je dokter misschien vragen om voordien al te bellen.

Wat je dokter zal willen weten

 Je moet bellen voor je naar het ziekenhuis gaat, zodat je dokter naar je ademhaling en stem kan luisteren terwijl je een wee hebt.

 • Op deze manier zal hij/zij aan de hand van de veranderingen in je stem een idee krijgen van de kracht van de weeën en hoe je ermee omgaat.
 • Je dokter zal je vragen hoe het met je gaat en wanneer je je baby voor het laatst hebt gevoeld.
 • Wanneer de weeën zijn begonnen, hoeveel tijd ertussen zit en hoe lang ze duren.
 • Of je water gebroken is, of je vaginale afscheiding of bloedverlies hebt.
 • Vervolgens zal hij/zij aanraden om naar het ziekenhuis te gaan of nog wat te wachten.

 Wanneer moet je onmiddellijk het ziekenhuis bellen?

 •  Bij een van de volgende tekens moet je onmiddellijk het ziekenhuis contacteren. Als je niet kunt telefoneren, ga er dan naartoe, zodat zij kunnen kijken of alles in orde is en je de nodige aandacht kunnen geven. Bel eventueel een ziekenwagen als je alleen bent en niet op eigen krachten naar het ziekenhuis kunt gaan.
 • Als je nog geen 37 weken zwanger bent en voelt dat je weeën hebt.
 • Als je je baby al 8 tot 10 uur niet meer hebt voelen bewegen, of als er minder dan 10 bewegingen per 24 uur zijn.
 • Als je weeën te hevig zijn en je niet weet hoe je ermee moet omgaan.

 ​Kan het vals alarm zijn?

Voor je echt moet bevallen, kan het zijn dat je last hebt van harde buiken of Braxton Hicks-weeën waardoor je kunt denken dat je baby op komst is.


Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 39