Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

16 weken zwanger

Week 16 van je zwangerschap. Ook bij jou verandert er nog steeds veel. Door je veranderde hormoonhuishouding kun je bijvoorbeeld ineens enorme zin hebben in bepaald eten.

Je bent 16 weken zwanger

Met 15 cm en 80 gram is je uk nu zo groot als een avocado

Hij kan zijn hoofdje al helemaal draaien. Hoewel jij er nog niets van merkt, oefent je kindje alle spieren die hij heeft. Hierbij zwemt hij van de ene kant van je baarmoeder naar de andere. De nageltjes aan de groeiende handen en voeten worden harder en je kindje kan door zijn gesloten oogleden het licht van buiten zien.

Nu je 16 weken zwanger bent, kun je last krijgen van je bekken. Dan ben je zeker niet de enige: ongeveer de helft van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap bekkenklachten.
Als je last hebt van je bekken, heb je vaak ook pijn aan je onderrug, rond het stuitje of het schaambeen. Je voelt vooral pijn als je begint met bewegen, bijvoorbeeld als je opstaat uit een stoel. Er zijn geen medicijnen tegen bekkenklachten. Als je er last van krijgt, kun je de situatie het beste accepteren en je dagelijkse activiteiten erop aanpassen. Overleg ook met je huisarts of verloskundige: zij kunnen tips en adviezen geven die bij jou passen.

Hunkeren naar chocolade

Veel vrouwen die 16 weken zwanger zijn, kunnen ineens enorme zin krijgen in bepaald eten. Je kunt echt hunkeren naar chocolade, zuurkool of sappige perziken. Als je af en toe aan die drang toegeeft, is er niets aan de hand. Maar zwicht niet te vaak voor deze eetbuien. Als je tijdens je zwangerschap niet te veel aankomt, ben je na je bevalling sneller op je oude gewicht. Zorg bovendien dat je basisvoeding gezond en gevarieerd is. Eet dagelijks 6 sneetjes brood, 2 stuks fruit, 450 ml melkproducten, 125-150 gram vlees(waren), ei of vleesvervangers, 200 gram aardappels, rijst, pasta of peulvruchten, 45 gram halvarine, margarine of bak- en braadproducten en 200 gram groente. Variatie, bijvoorbeeld in groente, is belangrijk. En neem af en toe een (gezond) tussendoortje.

Zin in niet-eetbare dingen

Sommige vrouwen lijden aan pica. Dat is de drang om niet-eetbare dingen te eten zoals kalk, klei of aarde en wordt veroorzaakt door een tekort aan bepaalde mineralen. Je zult begrijpen dat het niet verstandig is om aan deze drang toe te geven. Krijg jij zin in niet-eetbare dingen? Vertel het dan aan je verloskundige!

Ook interessant in week 16: