Tips voor THUISWERKEN met kinderen tijdens de coronacrisis

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn de meeste kantoren gesloten en werken veel ouders thuis. Dit betekent vaak: werken terwijl de kinderen ook in de buurt zijn, wanneer ze niet naar kinderdagverblijf of school kunnen. Als ouder proberen we dus eigenlijk twee rollen tegelijkertijd te combineren: de rol van ouder én werknemer. Die zijn allebei belangrijk. Maar het lijkt alsof we maar één van de twee goed kunnen doen.

We hebben een aantal tips voor je om deze periode door te komen:

1. Verander je kijk op de realiteit:
2. Baken je ruimte af:
3. Maak een prioriteitenlijst:
4. Flexibiliteit:
5. Maak consequent verbinding.

1. Verander je kijk op de realiteit

Je zult heel realistisch moeten zijn over wat je echt kunt bereiken als je kleintje thuis rondloopt. Houd er rekening mee dat je minder productief zult zijn. Probeer dit eens:

  1. Praat met je werkgever over wat realistisch is. Misschien kun je in shifts werken, sommige taken overdag uitvoeren en andere ‘s avonds afwerken.
  2. Als je met iemand samenwoont, bespreek dan hoe je elkaar kunt steunen. Kan een van jullie zich ‘s ochtends bezighouden met de kinderen, kunnen jullie allebei werken tijdens het dutje en kan de andere dan werken in de namiddag of ‘s avonds?

2. Baken je ruimte af

Als je er de ruimte voor hebt, creëer dan een aparte kantoorruimte waar je zo weinig mogelijk gestoord of afgeleid wordt. Werken aan de eettafel waar je kindjes je kunnen zien is niet het meest handige (dan komen ze je zeker storen). En idealiter ook niet met zicht op de koelkast, het rommelige keukenaanrecht, kledingrek enz. (dan ben je meteen afgeleid). Creëer als het mogelijk is een rustig plekje en werk daar.

Extra tip: gebruik tijdens telefoon- of onlinevergaderingen vaak de mute-knop. Je zult ongetwijfeld onderbroken worden. We zijn vandaag allemaal de BBC-man (bekijk ‘m hier als je het nog niet gezien hebt).

3. Stap van een ‘schema’ over op een prioriteitenlijst

Baby’s en peuters moeten in het oog gehouden worden. En ze willen contact. Ze willen in jouw armen liggen. Ze willen spelletjes spelen, verhaaltjes horen en liedjes zingen. Baby’s begrijpen bovendien het concept ‘grenzen’ niet. Wat maakt het hen uit dat we een Zoom-gesprek hebben met onze collega’s? Als zij ons nodig hebben, is dat alles wat telt. En ze hebben ons NU nodig!
Maak dus geen schema. Je zult er al in het eerste uur van moeten afwijken. In plaats daarvan:

  1. Stel duidelijke prioriteiten voor die dag. Wie moet je bellen, mailen of verslag uitbrengen? Welke deadlines moet je halen?
  2. Bepaal hoeveel tijd die prioriteiten zullen opeisen.
  3. Probeer dat totale aantal uren op een flexibele manier te verspreiden over de dag.

4. Focus op flexibiliteit

  • Je meest productieve momenten heb je als je kindjes een dutje doen. Voor ouders van peuters: verwacht niet dat je voor dat namiddagdutje rond 13.30 uur je echt goed zult kunnen concentreren.
  • Werk in korte sprints. Als je kleintje bezig is met zijn/haar speelmat of met speelgoed, werk dan snel je kleine taken af. Stuur wat e-mails. Pleeg een kort telefoontje.
  • Verdeel de zorg voor je kind tussen jou en je partner.
  • Werk ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds wanneer de kinderen slapen.

5. Maak consequent verbinding

Je balanceert tussen twee rollen die veel van je vragen. Werk dus wanneer je kunt, want je hebt geen keuze. Maar vergeet niet om:

  1. Regelmatig bij je kind te gaan kijken. Die consequente contactmomentjes zorgen ervoor dat je kind zich verbonden en veilig voelt.
  2. Maak die momenten waardevol. Doe iets leuks. Beweeg samen. (Misschien worden ze er wel moe van!)
  3. Maak die momenten stimulerend (met speelgoed en spelletjes) voor je kind als dat gepast is en kalmerend wanneer het rust en zachte aandacht nodig heeft. Neem de tijd om de emotionele toestand van je kind te kunnen inschatten en daar op een gepaste manier op in te spelen.

Het is niet realistisch om fulltime werknemer en fulltime ouder tegelijkertijd te zijn. We kunnen geen twee dingen doen die op hetzelfde moment onze volledige aandacht opeisen. Onthoud dus: af en toe zal alles eens goed misgaan. Misschien wel elke dag. Stel je verwachtingen daarom bij. Wees flexibel. Wees vooral lief voor jezelf, en voor je kind. Zo houden we het nog even vol! 😊