Wat is een allergie?
Wanneer extra kans op een allergie?
Als jij zelf, je partner of een broertje of zusje van je baby allergische klachten heeft, is de kans op een allergie bij de baby ook groter. Dit speelt bij eczeem, hooikoorts, astma of een voedselallergie. Overigens wil dat niet zeggen dat je baby ook écht een allergie krijgt. En andersom geldt ook dat je baby wel een allergie kan krijgen terwijl niemand in jullie gezin er last van heeft.
Eerste lepeltjes om een allergie te voorkómen
Bijvoeding als je baby eczeem heeft
Als je baby eczeem heeft, is het extra belangrijk om op tijd te starten met een gevarieerde voeding. Bij baby’s met eczeem is de huid namelijk kapot. Via de huid kunnen zo allergenen het lichaam binnenkomen. Bijvoorbeeld omdat je kleintje op de grond speelt waar net een kruimeltje ei was gevallen. En dat is minder gunstig; de kans dat het lichaam van je baby de allergenen als ‘verkeerd’ ziet, is groter en de kans op een allergische reactie dus ook.
Als pinda en ei via de normale weg, dus via mond, maag en darmen, het lichaam binnenkomen, ontstaat die reactie veel minder snel. Daarom is het extra belangrijk vroeg te starten als je kind ernstige eczeem heeft. Je baby komt dan eerst via het spijsverteringskanaal in aanraking met allergenen en niet eerst via de huid.
Zo geef je een gevarieerde voeding als je kind niet allergisch is of eczeem heeft
Tussen de 4 en 6 maanden start je eerst met groente- en fruithapjes. Als dat goed gaat, kun je bijvoorbeeld een keer wat kruimels hardgekookt ei door de broccoli doen, een omeletje met spinazie geven of een roerei als lunch maken.
Zo geef je een gevarieerde voeding als je kind wel allergisch is en/of eczeem heeft
Bij kinderen met eczeem is die vroege introductie belangrijk. Het liefst binnen de leeftijd van 4 en 6 maanden en via een vast schema. Je kind komt zo nét wat voorzichtiger in aanraking met kippenei en pindaproducten. Het schema is eigenlijk een opbouwschema. De hoeveelheid pinda en ei wordt langzaam opgebouwd. Je kinderarts kan dit schema aan je geven en met je bespreken. Vraag ernaar als je baby bijna 4 maanden is.
Verzorging van de huid bij eczeem
Het is belangrijk om de verstoorde barrièrefunctie van de huid te verbeteren, door frequent (minimaal 2 keer per dag) een vette zalf te gebruiken. Hiermee verzorg je de huid van je baby en bescherm je het tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast is het belangrijk én veilig om ook jonge kinderen met hormoonzalf te behandelen wanneer de huid niet alleen droog maar ook rood is. De arts kan dit voorschrijven en begeleidt ook bij het afbouwen.