Wat is kolven?
Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. En dat blijft zo na de eerste maanden. Maar ja jij moet weer aan het werk. Borstvoeding blijven geven is dan bijvoorbeeld mogelijk als je de moedermelk kunt afkolven. Dit betekent dat je de melk uit je borsten haalt met een apparaatje of door met je handen op je borst te drukken en de melk op te vangen. Er zijn verschillende soorten kolfapparaten. Apparaten die je met de hand bedient en elektrische kolfapparaten. Laat je voorlichten door Kind en Gezin of de thuiszorgwinkel. Lees hier alles over kolven.
Recht op kolven
Wist je dat je wettelijk gezien het recht hebt om je baby te voeden of te kolven onder werktijd tot je baby 9 maanden oud is? Zo kan je 2 pauzes van een halfuur nemen of 1 pauze van een uur voor een werkdag van minimum 7:30 uur. Je hebt hiervoor een maandelijks attest nodig van de arts of van het consultatiebureau van Kind en Gezin. Voor meer informatie spreek je best met je werkgever of vakbondorganisatie.
10 tips voor succesvol kolven
- Start ruim voor je weer begint met werken met oefenen met kolven. Het is echt een handigheid die je moet krijgen en iets waaraan je borsten moeten wennen.
- Laat je baby ook al wennen aan het drinken van afgekolfde borstvoeding uit een flesje. Begin hiermee als je baby tussen de 4 en 6 weken oud is, want in deze periode kan je kind dat heel goed aanleren. Het kan best even duren voordat een baby die borstvoeding krijgt, een flesje goed leegdrinkt. Het is dan ook belangrijk dat je hem regelmatig blijft voeden uit een flesje. Ook leuk voor je partner, dan kan die ook eens een flesje geven.
- Huur of koop een kolfapparaat en oefen er regelmatig mee.
- Kolf op een moment waarop je anders een voeding zou geven. Net als met borstvoeding geven geldt: hoe vaker je kolft hoe meer melk je aanmaakt.
- Zorg voor een ontspannen sfeer als je gaat kolven. Maak het jezelf gemakkelijk. Zet bijvoorbeeld een ontspannend muziekje op. En zorg dat je niet gestoord wordt.
- Om te zorgen dat de melk gaat stromen, helpen warme kompressen op je borsten. Ook is het handig om naar een foto of video van je baby te kijken. Als je je baby daarop hoort huilen, begint de melk waarschijnlijk al te stromen.
- Masseer je borsten voordat je begint. Wrijf zachtjes over de bovenkant van de borst, met draaiende bewegingen van je vingers. En wrijf met je hele hand vanaf de bovenrand van je borst richting de tepel. Bewaar de afgekolfde moedermelk in een steriel bakje of fles en plaats dit in de koelkast op je werk.
- Neem de afgekolfde melk in een koeltas mee naar huis. Plaats het daar weer direct in de koelkast of de vriezer.
- Plak een sticker met de datum op de afkolfde melk. Zo weet je wanneer het bakje of flesje de koelkast of vriezer in is gegaan.
- Warm afgekolfde bewaarde moedermelk op in een flessenwarmer of ‘au bain marie’, in een pannetje met warm water tot 37° Celsius (handwarm). Dat is een fijne drinktemperatuur. Weet wel dat dit niet per se nodig is. je baby kan ook zijn of haar flesje drinken op kamertemperatuur. Zeker zo goed en veel gemakkelijker.
Hoe kun je afgekolfde moedermelk bewaren?
Je kunt moedermelk op verschillende manier bewaren:
- In de koelkast: 72 uur
- In het vriesvak van de koelkast: 2 tot 3 weken
- In de diepvries (-18 ° Celsius): 6 maanden
Ontdooide moedermelk kun je 24 uur bewaren in de koelkast. Gebruik opgewarmde moedermelk binnen 1 uur en gooi restjes weg.