7 tips om je kleintje te BESCHERMEN tegen het CORONAVIRUS

Het is een rare tijd, deze coronatijd, ook voor jou als je jonge kinderen hebt, zwanger bent of binnenkort moet bevallen. We snappen dat dit vragen bij je oproept. Nutricia volgt de adviezen van het RIVM over hoe jij jezelf en je kleintje kunt beschermen. Jij en je partner zijn voor je uk degene die contact heeft met de buitenwereld. Volg zoveel mogelijk de adviezen van het RIVM. Je geeft het virus minder kans als je dat doet. En lees onze 7 tips.

1. Regelmatig handen wassen

Baby washes hands

Het coronavirus wordt verspreid via menselijk contact. Handenwassen dus! Minimaal 20 seconden lang met zeep. Doe dit als je van buiten komt en als je weg gaat. Was ook je handen voor je je baby oppakt of wilt troosten of knuffelen. Let er ook op dat iedereen die je kleintje wil vasthouden, eerst de handen heeft gewassen. Beperk dit contact liefst wel, als dat mogelijk is. En natuurlijk was je ook je handen voor je borstvoeding of flesvoeding geeft of een hapje gaat bereiden. Ook de handen van jouw uk moeten regelmatig gewassen worden. Maak er samen een handenwas-feestje van. Elke keer voor het eten, tijdens het spelen en als je naar buiten bent geweest.

2. Beperk nauw contact

Toddler sleeping

Probeer je kind ook minimaal de 1,5 meter afstand tot anderen te laten aanhouden die het RIVM voorschrijft. Probeer verder het contact tussen jouw kleintje en anderen zo veel mogelijk te beperken. Laat andere mensen je kind niet zomaar optillen of aanraken (tenzij ze eerst hun handen gewassen hebben). Beperk dit contact liefst wel, als dat mogelijk is. Binnen je eigen gezin hoef je deze afstand niet aan te houden en kun je je kids gerust een knuffel geven of op schoot nemen.

Is er iemand in je gezin ziek, en is er sprake van hoesten, niezen of koorts? Blijf dan binnen en houd je kind ook binnen. Ben je zelf ziek, laat de verzorging van je kind dan zoveel mogelijk over aan je partners en probeer afstand te houden.

3. Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan

baby touched

De hele dag door raak je allerlei oppervlaktes aan, en ook je gezicht. Let er maar eens op hoe vaak je dat doet. Je kleine na-aper doet dat natuurlijk ook. Het is dus superbelangrijk eerst je handen te wassen voor je je kind oppakt. En raak het gezicht van je kleintje zo min mogelijk aan. Het is natuurlijk onmogelijk om verder helemaal niets meer vast te pakken. Maar je doet al heel veel door het aanraken van je gezicht en dat van je baby tot een minimum te beperken.

4. Snuit, nies en hoest op een veilige manier

Het is belangrijk dat jij en alle mensen rond jouw kleintje goed opletten met hoesten, niezen en snuiten. Hoest en nies altijd in de binnenkant van de elleboog of in een papieren tissue. Gooi de tissue daarna weg en was je handen. Doe kleine kinderen voor hoe ze moeten niezen en hoesten. Ze volgen wat jij doet precies en nemen dat gemakkelijk over.

5. Ziek? Blijf thuis en laat je testen

Mom plays with son

De regel is: voel je je ziek, dan blijf je in huis. Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn, lichte hoest of koorts? Blijf thuis en laat je testen. Probeer de verzorging van je kleintje zoveel mogelijk door je partner te laten doen. Voor mensen met vitale beroepen gelden andere richtlijnen (zie website RIVM). Hebben jij of je kleintje ernstigere klachten, bel dan je huisarts. Ga niet persoonlijk langs.

6. Kook veilig en hygiënisch

Mom and son cooking

Er is geen bewijs dat voedsel het coronavirus kan overdragen. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan. Houd de gewone hygiënemaatregelen in acht zoals groente en fruit goed wassen, rauw en bereid vlees gescheiden houden en altijd handen wassen voor je begint met eten te bereiden.

7. Stay tuned en volg de officiële adviezen

parents seeking medical assistance

Blijf zo goed mogelijk op de hoogte en volg de adviezen van het RIVM over de coronacrisis. Je vindt alle informatie op de speciale pagina’s op de website van het RIVM. Heb je vragen over de gezondheid van je kind of van jezelf, raadpleeg dan betrouwbare bronnen. Jouw huisarts en het consultatiebureau zullen je graag verder helpen. Neem telefonisch contact met ze op bij vragen of als iemand in het gezin klachten heeft.

Gezond eten en een gezonde leefstijl, goed slapen en regelmatig bewegen is de beste manier om jouw gezondheid en de gezondheid van je kleintje te ondersteunen. Heb je vragen over de voeding voor je kind, ons team van professionals zit voor je klaar. Je kunt ze bereiken via ons gratis telefoonnummer 0800 0222626 of stuur een appje op 06 83 65 11 33. We helpen je graag!