Zo voed je je kindje op in een HYGIËNISCHE OMGEVING

Baby’s ontdekken de wereld door hun zintuigen. De informatie die ze opnemen door te voelen, proeven en te ruiken, zorgt ervoor dat ze hun omgeving leren kennen. Daarom is hygiëne zo belangrijk. Nu meer dan ooit. Hier vind je enkele makkelijk te volgen hygiënetips om je baby’s gezondheid te ondersteunen.

nutricia hygienic environment picture 1

Hygiëne begint bij de ouders

Baby’s -en vooral pasgeborenen- komen vooral in contact met hun ouders. Of ze nu elke twee uur borstvoeding krijgen, geknuffeld worden of van luier ververst worden. Daarom zijn ouders best extra waakzaam als het aankomt op hygiëne: voor de eigen gezondheid, en die van hun kleintje.

  • Was je handen vaak en grondig, en hou je nagels kort. Neem elke dag een douche voor je algemene hygiëne.
  • Moeders die borstvoeding geven blijven de hele periode best dagelijks douchen en monitoren de conditie van hun borsten. Voor de borstvoeding is het belangrijk om je borsten proper te vegen en je borstkompressen geregeld te wisselen en te wassen. Na borstvoeding kunnen borsten proper gemaakt worden met borstmelk.
  • Het is belangrijk dat de kleren van de ouders altijd proper zijn. Het is aangeraden om ‘buitenkledij’ in te ruilen voor ‘binnenkledij’ na een uitstapje.

Hygiëne van de baby

Er is niets dat zo zoet ruikt als een baby! Een dagelijkse badje is niet alleen essentieel voor de algemene hygiëne van je kleintje, maar ook een belangrijk bonding-moment voor het gezin: om samen te spelen én voor huid-tot-huid contact. Voor bedtijd is een aangenaam, rustig badje de ideale manier om je baby tot rust te brengen.

Tijdens een badje wordt aangeraden om speciale babyshampoos en zeepjes te gebruiken die zacht zijn voor de gevoelige huid van je kleintje: alcohol-, parabeen- en SLS-vrij.

Pasgeboren baby’s kunnen geen badje krijgen, omdat een vochtige nevelstreng vatbaar is voor infecties. Tot de navelstreng afvalt, kan de baby proper gemaakt worden met een warm washandje.

Maar denk eraan: een baby’s omgeving hoeft niet volledig steriel te zijn. Contact met microben en bacteriën is belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Dat moet opgebouwd worden om tegen invloeden van buitenaf te kunnen vechten. Een sterk immuunsysteem kan ziektes afweren en de kansen op het ontwikkelen van allergieën beperken.

Wanneer jullie thuis zijn, hoef je je geen zorgen te maken voor contact met huisdieren of potplantjes. Dagelijkse ontdekkingen als deze geven het immuunsysteem van je kleintje een boost. En zo ontdekken en leren ze ook nog eens over de wereld rondom hen!

Baby’s ontdekken hun wereld door hun tastzin, en raken hun gezicht ook voortdurend aan. Ze zuigen op hun vingertjes en duimen: vooral wanneer ze hun eerste tandjes krijgen om zichzelf zo tot rust te brengen. Daarom ben je best aandachtig voor je baby’s handhygiëne en nagelverzorging.

Baby’s zweten heel wat af, en -zoals je waarschijnlijk al wel gemerkt hebt- kunnen ze tijdens of net na borstvoeding weleens een kleine hoeveelheid melk overgeven. Dit is meestal zo de eerste 6 maanden. Hun handjes raken de vloer voortdurend aan, of hun mondje. En wanneer ze beginnen kruipen worden hun kleertjes nog vuiler, dus moeten ze ook vaker gewassen worden. Hun kleertjes kunnen zo wel 2 tot 3 keer per dag gewisseld worden. Omdat de kans op morsen, lekken en andere ongelukjes groot is, is het altijd slim om propere kleertjes bij de hand te hebben.

Om optimale hygiëne te verzekeren, en luieruitslag of andere huidirritaties te vermijden, moeten luiers geregeld ververst worden.

Hoe zorg je voor een hygiënische omgeving voor baby’s?

Het huis proper houden is vitaal voor de hygiëne van jezelf en van je kleintje. Geef speciale aandacht aan het opvolgen van de volgende ruimtes voor een optimale omgeving:

  • Goede ventilatie is héél belangrijk. Verlucht de kamer van je baby dagelijks, net zoals alle andere kamers of ruimtes in het huis.
  • Propere vloeren zijn al even cruciaal, zeker wanneer je baby begint met kruipen. Gebruik altijd niet-giftige, niet-chemische producten om je vloeren, tapijten en andere oppervlakken te poetsen. De handen van je kleintje komen toch onvermijdelijk in het mondje.
  • Volledige hygiëne is nodig voor toiletzitjes, de badkamervloer en de badkuip (inclusief het badje van je kleintje). Kruipende baby’s komen in contact met zowat alles en zo geraken er makkelijk bacteriën in het mondje.
  • Gooi gebruikte doekjes altijd meteen weg na het poetsen. Het is essentieel om poetsdoekjes te scheiden afhankelijk van de ruimte waarvoor ze gebruikt worden.
  • Probeer babykleertjes in een gescheiden wasmand te bewaren. En was ze met een middel aangepast aan de delicate huid van je baby.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!