Veelgestelde vragen coronavirus

In deze coronasituatie, die voor iedereen nieuw is, heb je ongetwijfeld vragen over waar je rekening mee kunt houden. We hebben een overzicht voor je gemaakt met veelgestelde vragen en antwoorden over corona en je baby. Nutricia volgt de adviezen van de lokale overheid in haar advies. Stay safe!

Je kunt jezelf en je gezin het best beschermen door de richtlijnen van de overheid zo goed mogelijk op te volgen. Dat betekent dat het écht belangrijk is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarnaast zijn hygiëne maatregelen van belang:

  • Was je handen regelmatig en grondig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Werk altijd met schone materialen voor je baby en kook voedingsbenodigdheden, zoals flessen, speentjes en bakjes regelmatig, maar minimaal één keer per 24 uur 30 minuten goed uit. Wanneer je een borstpomp of kolf gebruikt, volg dan nauwgezet de reinigingsinstructies van de fabrikant.

Daarnaast luidt het advies van de Hoge Gezondheidsraad om je te laten vaccineren. Ben je zwanger? Laat je dan vaccineren met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna).

Neem wanneer je kindje symptomen vertoont, ook bij lichte twijfel, altijd direct contact op met je huisarts of kinderarts. Bel, ga niet persoonlijk langs.  

De situatie waarin we leven op dit moment, maakt ons kwetsbaar. Zeker als je in verwachting bent of net vader of moeder bent geworden van een baby, kun je je daardoor extra zorgen maken. Het is fijn te weten dat je niet de enige bent. Het is niet gek dat je je zorgen maakt of meer gespannen bent dan anders. Hetzelfde geldt voor onrust bij je kindje. Deel je zorgen met anderen. Zoek hulp of een luisterend oor. Dat kan - bijvoorbeeld via (beeld)bellen - bij vrienden en familie zijn, maar je kunt daarvoor ook terecht bij je huisarts. Ook onze voedingskundigen staan altijd voor je klaar. Bel ons gerust. We zijn (gratis) bereikbaar via 0800 16 685. 

Op dit moment is er geen aanleiding om je zorgen te maken over een verhoogde kans op een miskraam, verlies van je ongeboren kindje of aangeboren afwijkingen wanneer je zwanger bent. Wel is er nog te weinig bekend om aan te geven of het virus via de moeder doorgegeven kan worden aan haar baby tijdens de zwangerschap. Dit wordt onderzocht. Het is daarom belangrijk om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden. Volg de richtlijnen van de overheid goed op. Vermijd contact met anderen zoveel mogelijk en blijf op veilige afstand van 1,5 meter. Mocht je symptomen hebben die kunnen duiden op een besmetting met het virus, zoals koorts, hoesten of ademhalingsproblemen, neem dan direct telefonisch contact op met je verloskundige en huisarts, zodat zij je verder kunnen begeleiden. 

Borstvoeding is voor een zuigeling de meest geschikte voeding. Ook nu. Er zijn geen aanwijzingen dat het COVID-19 virus kan worden doorgegeven via moedermelk. Een baby kan alleen besmet raken door in direct contact te komen met het virus (via een besmet persoon of materiaal). We adviseren daarom om de richtlijnen van de overheid rond leefstijl- en hygiëne maatregelen goed op te volgen. We adviseren om bij het voeden de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Was je handen goed en grondig voor je je baby aanlegt of aan de slag gaat met kolfmaterialen
  • Vermijd hoesten en niezen in de buurt van je baby en tijdens het voeden
  • Wanneer je een borstpomp of kolf gebruikt, volg dan nauwgezet de reinigingsinstructies van de fabrikant. Hetzelfde geldt voor zuigflesjes en spenen. Kook ze regelmatig, maar minstens één keer per 24 uur goed uit gedurende 30 minuten.

Borstvoeding is voor een zuigeling de meest geschikte voeding. Ook wanneer je zelf besmet bent met het virus, weegt het risico op besmetting niet op tegen de voordelen van het geven van borstvoeding. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het COVID-19 virus kan worden doorgegeven via moedermelk. Een baby kan alleen besmet raken door in direct contact te komen met het virus (via een besmet persoon of materiaal). Om de kans daarop te minimaliseren, adviseren we daarom om de richtlijnen van de overheid rond leefstijl- en hygiëne maatregelen goed op te volgen.

We adviseren om bij het voeden de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Was je handen goed en grondig voor je je baby aanlegt of aan de slag gaat met kolfmaterialen.
  • Vermijd hoesten en niezen in de buurt van je baby en tijdens het voeden.
  • Wanneer je een borstpomp of kolf gebruikt, volg dan nauwgezet de reinigingsinstructies van de fabrikant. Hetzelfde geldt voor zuigflesjes, spenen en bewaarbakjes. Kook ze regelmatig, maar minstens één keer per 24 uur gedurende 30 minuten goed uit.
  • Wanneer het mogelijk is dat een gezinslid dat niet besmet is met het virus de baby kan voeden met afgekolfde melk, is dat iets dat in overweging te nemen.

We hopen dat dit jou helpt. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust. We zijn ook gratis bereikbaar via 0800 16 685.

Wanneer je de fles gaat klaarmaken, let dan goed op de hygiëne. Was, voordat je begint, goed en zorgvuldig je handen met zeep. Volg daarna de instructies op de verpakking. Werk alleen met schone materialen. Kook de flesjes, spenen en bewaarbakjes regelmatig, maar minstens één keer per 24 uur gedurende 30 minuten goed uit. Was de flesjes en speentjes na een voeding direct goed af en laat ze drogen onder een schone doek. Leen geen flesjes en spenen uit aan anderen en gebruik zelf ook geen materialen die door andere baby’s of moeders zijn gebruikt. Wanneer je jezelf ziek voelt of verschijnselen hebt die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus, dan is het goed om, indien dat mogelijk is, te overwegen om iemand anders het flesje aan je baby te laten geven.

Maskers laten minder zuurstof door en dat kan voor een baby erg oncomfortabel zijn. We adviseren je, om het risico op besmetting met het virus zoveel mogelijk te verkleinen, goed de richtlijnen van de overheid op te volgen. Dat betekent dat wordt aangeraden om altijd voldoende afstand (minimaal 1,5 meter) van andere mensen te houden, drukke plekken te vermijden en hygiënemaatregelen te hanteren.  

Neem wanneer je kindje symptomen vertoont, ook bij lichte twijfel, altijd direct contact op met je huisarts of kinderarts. Bel, ga niet langs.

De World Health Organisation (WHO) doet veel onderzoek naar het risico van besmetting met het coronavirus en wat de impact daarvan is op baby’s en zwangere vrouwen. Op dit moment weten we dat mensen van alle leeftijden besmet kunnen raken, maar dat de kans op besmetting en verspreiding toeneemt naarmate de leeftijd stijgt. Wereldwijd zijn er relatief gezien dan ook weinig gevallen gemeld van kinderen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Kinderen die wel besmet raken, worden over het algemeen minder ernstig ziek en zelden opgenomen in het ziekenhuis. Neem, als je je zorgen maakt, altijd contact op met je huisarts of kinderarts.