1. Inpakken
Nu je kleine er is, pak je niet alleen meer je eigen koffer in als je op vakantie gaat. Er komt veel kijken bij het krijgen van een kindje en dit geldt zeker ook voor het inpakken voor een vakantie. Begin daarom op tijd met het verzamelen van kleding, speelgoed, knuffels, verzorgingsartikelen en eventueel voeding. Op die manier heb je voor vertrek nog genoeg tijd om te kopen wat er ontbreekt en dit zorgt voor minder stressmomenten.
Maak gebruik van een lijstje, dan kun je bijhouden wat je al hebt ingepakt en kun je niets belangrijks vergeten.
2. Paspoort / ID-kaart
Als je naar het buitenland reist, heeft je kindje een eigen identiteitskaart of paspoort nodig want je kleine moet gelegitimeerd kunnen worden buiten de Belgische grenzen. Ook heb je deze legitimatie nodig voor eventuele zorg voor je kindje in het buitenland.
Het type reisdocument (paspoort of ID-kaart) is afhankelijk van je reisbestemming. Je kunt al een reisdocument aanvragen vanaf de geboorte van je baby. Zorg ervoor dat je tijdig een aanvraag start omdat het even kan duren voor het paspoort of ID-kaart gereed is. Check voor meer informatie over het aanvragen en de duur hiervan op de website van jouw gemeente. Tip: plan van tevoren een afspraak voor het aanvragen van het identiteitsbewijs in. Dat voorkomt dat je onnodig lang moet wachten met je kleine op het stad- of gemeentehuis.
Naast het legitimatiebewijs is het handig ook de (medische) verzekeringspas van je baby mee te nemen, deze heb je zowel in binnen- als buitenland nodig mocht je zorg nodig hebben.
Overigens zorgt het maken van de paspoortfoto van je baby ook voor mooie voorpret. Het levert vaak de grappigste foto’s op.
3. De reis
Een goede voorbereiding van de reis zorgt ervoor dat jullie ontspannen op weg kunnen. Bedenk vooraf hoe lang de reistijd is en maak op basis daarvan een apart tasje voor je kleintje met alle dingen die je nodig denkt te hebben en houd deze bij de hand gedurende de reis. Denk hierbij aan:
- luiers
- extra verschoning
- doekjes
- voeding
- drinken
- hapjes
- knuffels
- vermaak, etc.
Mocht je niet met de auto reizen, maar bijvoorbeeld met boot, trein of vliegtuig, dan is het verstandig om vooraf te checken wat er mee aan boord kan en mag. Iedere maatschappij heeft andere regels ten aanzien van kinderen. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben ook speciale babyvoorzieningen aan boord, zoals reiswiegjes. Handig om vooraf even te checken!
4. Locatie & faciliteiten
Zodra jullie een bestemming op het oog hebben, kun je vooraf navraag doen over de faciliteiten op je locatie. Hebben ze bijvoorbeeld een babybadje, een kinderbedje en een kinderstoeltje beschikbaar die je kunt gebruiken. Als je borstvoeding kolft, is het belangrijk te weten of er een koelkast beschikbaar is waar je dit kunt bewaren.
De locatie zelf speelt ook een rol in de voorbereiding. Ga je naar het strand, naar de bergen of hebben jullie een locatie gekozen met veel trappen? Houd er dan rekening mee dat je de kinderwagen niet overal mee naartoe te nemen is en neem eventueel een draagzak mee.
5. (Borst)voeding en kolven onderweg en op locatie
Borstvoeding
Als je jouw baby borstvoeding geeft, is het fijn om vooraf te weten wat de gebruiken hierover zijn op je gekozen bestemming. Deze informatie kun je het beste googlen of navragen bij je accommodatie, reisbureau of reisorganisatie.
Tip: neem je het vliegtuig of de trein, neem dan een sjaal of doek mee voor wat extra privacy bij het voeden, mocht je hier behoefte aan hebben.
Een stoel aan het raam biedt meer privacy. Aan het gangpad zitten is dan weer makkelijk om met je kindje rond te lopen om hem te kalmeren als hij huilt.
Kolven
In het geval van reizen met de auto, trein of boot, kun je ook je kolfapparatuur meenemen op je vakantie. Zo kun je je normale voedingsschema, kolfpatroon en borstvoedingsproductie op gang houden. Let dan wel op dat je ter plaatse toegang tot een koelkast nodig hebt. Neem je gekolfde voeding mee? Neem het mee in een koeltasje zodat de kwaliteit het beste bewaard blijft tijdens de reis. Hou hierbij wel rekening met je reisduur, een koeltasje houdt niet oneindig lang koel.
Als je op reis gaat met het vliegtuig, check dan even met je luchtvaartmaatschappij of je kolfapparatuur mee mag nemen en of je gekolfde melk ergens kunt bewaren, anders dan in een zelf meegebracht koeltasje.
Flesvoeding
Mocht je geen borstvoeding geven of je kindje bijvoeden, dan wil je ook op reis de vertrouwde voeding geven. Wij adviseren om zelf voeding mee te nemen, omdat de baby daar aan gewend is en omdat je niet zeker weet welke voeding je in het buitenland kunt krijgen. Ook kan de prijs en manier van verkrijgen in het buitenland anders zijn dan je in België gewend bent.
Mocht je zelf voeding mee willen nemen met het vliegtuig, de trein of boot dan kan dit altijd in de ruimbagage. Dit kost je wat extra ruimte in je koffer, maar deze ruimte is op de terugweg weer fijn beschikbaar voor eventuele souvenirs.
De voeding die je tijdens de reis zelf nodig hebt, neem je mee in je handbagage. Bekijk hierover altijd even de voorwaarden van je maatschappij. Denk er aan wel aan dat klaargemaakte voeding slechts een uur houdbaar is buiten de koelkast. Potjesvoeding (van Olvarit bijvoorbeeld) blijft wel langer houdbaar;
Voor oudere kindjes kun je de voeding in poedervorm meenemen en ter plaatse bereiden. Ook kun je meestal achter de paspoortcontrole babyvoeding en andere babyverzorging kopen;
6. Activiteiten
Als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen zijn er tal van activiteiten die je als gezin kunt gaan doen. Je kunt gaan wandelen, naar het strand, lekker zwemmen, er zijn opties genoeg. Bedenk vooraf welke activiteiten je ter plaatse wilt gaan doen zodat je daar ook de juiste spullen voor mee kunt nemen. Door wat korte activiteiten in te plannen zorg je ervoor dat jij en je kindje tussendoor ook genoeg kunnen rusten.
Ook een keer lekker ontspannen uit eten hoort bij je vakantie. Hierbij wat extra tips voor een geslaagd uitje;
- Kies een kindvriendelijk en rustig restaurantje uit, een drukke omgeving kan onrustig zijn voor je kindje.
- Als je dicht bij de uitgang gaat zitten, kun je makkelijk even weglopen mocht je baby overstuur raken.
- Neem drinken en een hapje mee dat je baby lekker vindt, en eventueel een extra lepeltje of twee (mocht het al zwaaiend op de vloer belanden).
- Schuif glazen, bestek, kaarsjes en andere ‘gevaarlijke’ dingen uit de buurt van je kindje.
- Probeer het etentje in te plannen rondom de slaapjes van je kindje of neem een buggy mee naar het restaurant.
Bon appétit!
7. Het weer
Of je nu op reis gaat naar een warme of juist een koude bestemming, goede bescherming voor je kindje is erg belangrijk. In het geval van een zonnige bestemming (ook als is het er niet warm), is het belangrijk om een goede zonnebrand geschikt voor kindjes mee te nemen, tenslotte kan het zonnetje ook in koude gebieden fel schijnen. Neem ook genoeg laagjes kleding mee voor je baby zodat je deze naar aanleiding van de temperatuur makkelijk aan en uit kan trekken.
Ga je naar een echt zonnige bestemming? Denk eraan dat je het nog gevoelige huidje van je baby zoveel mogelijk in de schaduw houdt of bescherm je kleine met een parasolletje, petje en een zonnebrilletje.
Jonge kinderen kunnen hun lichaamswarmte nog niet goed reguleren. In het geval van een minder warme of regenachtige vakantiebestemming kun je hier rekening mee houden door genoeg warme en droge kleding mee te nemen. Misschien zelfs een kruikje voor in bed of in de wagen als je echt hele koude temperaturen verwacht. Als je kindje jonger dan 1 jaar is, kan je altijd een mutsje opzetten.