Harde buiken, oftewel oefenweeën

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van diverse kwaaltjes. Harde buiken is daar een voorbeeld van. Ze geven je een onaangenaam gevoel, maar doen gelukkig geen pijn.

Wat zijn harde buiken?

Deze kwaal komt vooral voor vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Ze bereiden je baarmoeder voor op de weeën die je tijdens de bevalling zal krijgen. Ze geven je een gespannen gevoel of kramp.

Hoe herken je harde buiken?

Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.

Waardoor worden harde buiken veroorzaakt?

De baarmoeder is als een grote spier. En je krijgt last van dit bekende zwangerschapssymptoom wanneer de baarmoeder samentrekt. De buik oefent voor de weeën die je tijdens de bevalling krijgt. Een mogelijke oorzaak is het hebben van seks tijdens de zwangerschap. Dat mag en kan natuurlijk, maar geeft soms wel een gespannen gevoel.

Een harde buik wordt soms ook veroorzaakt door een volle blaas of door een blaasontsteking. Ook stress is soms de reden van een gespannen gevoel in je baarmoeder. Andere oorzaken van harde buiken zijn bijvoorbeeld te snel bukken, te plotseling opstaan of te vluchtig omdraaien als je in bed ligt. En tot slot, als je kindje een groeispurt krijgt in je buik, brengt ook dat soms harde buiken tot stand, doordat de baarmoederspier ineens moet meegroeien en dus uitrekt.

Hoe verlicht je het gevoel van harde buiken?

Harde buiken horen in principe geen pijn te doen. Wel veroorzaken ze soms een vervelend gevoel. Neem dan vooral even de tijd voor jezelf en ga rustig op bed of op de zetel liggen met een warme kruik. Door het dragen van ondersteunend ondergoed of een speciale buikband wordt het onaangename gevoel in je buik minder. Dit kan ook helpen tegen pijn aan de onderrug. Tijdens een zwangerschapscursus leer je ademhalingsoefeningen die je kunt gebruiken om het gespannen gevoel in de baarmoeder snel te verlichten.

Wat is het verschil tussen harde buiken en weeën?

Het gevoel dat je krijgt tijdens harde buiken lijkt heel erg op het gevoel van weeën. Tijdens de zwangerschap hoef je je daarover geen zorgen te maken. Krijg je dit gevoel aan het einde van de zwangerschap? Dan is het misschien verstandig om de huisarts of je gynaecoloog te verwittigen. Zij kunnen checken of het echt om weeën gaat.

Het verschil tussen harde buiken en weeën is dat een harde buik geen pijn veroorzaakt en weeën doorgaans wel. Harde buiken zijn weinig voorspelbaar en gebeuren niet met regelmatige intervallen. Weeën kun je timen doordat ze telkens met gelijkaardige tussenpozen pijn doen.

Wanneer neem je contact op met je huisarts of gynaecoloog?

Wanneer harde buiken gepaard gaan met ontsluiting, bloedverlies of pijn bij het plassen, is het raadzaam om zo snel mogelijk je arts of gynaecoloog te waarschuwen. Neem ook contact op met een professional als je meer dan zes keer per uur last hebt van dit vervelende kwaaltje, of als de krampen in je buik niet minder onaangenaam worden nadat je een uur rust hebt genomen. Als je twijfelt of je last hebt van harde buiken of van weeën, bel dan je gynaecoloog of huisarts.