Nutricia baby

schimmelinfectie

Het is heel normaal om tijdens de zwangerschap een schimmelinfectie te hebben. Tijdens je zwangerschap heb je namelijk 10 keer meer kans om een schimmelinfectie te krijgen door de verandering in de pH-balans van je vagina. Hieronder vind je enkele tips om een schimmelinfectie veilig te behandelen. Lees ze dus aandachtig.

Waarom krijg je een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap?

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een schimmel, Candida albicans genaamd. Bij vele mensen is deze schimmel van nature aanwezig in hun lichaam en meestal veroorzaakt hij geen enkel probleem. Tijdens de zwangerschap doen zich echter veranderingen voor in het lichaam en zet de gewijzigde pH-balans de schimmel aan tot groeien, wat leidt tot een schimmelinfectie.

Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie?

De symptomen verschillen lichtjes van persoon tot persoon. Als je echter een of meer van deze symptomen vaststelt, zou het kunnen dat je een schimmelinfectie hebt.

  • Jeuk of een branderig gevoel in of rond je vagina.
  • Pijn en/of roodheid.
  • Pijn tijdens het vrijen of het plassen.
  • Een witachtige afscheiding, die dikker is dan normaal. Het is normaal om tijdens de zwangerschap meer en een dunne, melkachtige afscheiding te hebben. Als je echter merkt dat ze dikker wordt en meer begint te lijken op plattekaas, zou het kunnen dat je een schimmelinfectie hebt.

Moet ik contact opnemen met mijn dokter?

Als je denkt dat je een schimmelinfectie hebt, breng dan je dokter hiervan zo snel mogelijk op de hoogte, zodat hij de juiste behandeling kan voorschrijven.

Tips om een schimmelinfectie veilig te behandelen

  • Geneesmiddelen zonder voorschrift worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Vraag advies aan je dokter voor je er koopt. 
  • Gebruik een ijszak of een kompres met toverhazelaar om verlichting te brengen.
  • Vermijd warme en hete baden. De schimmel die de infectie veroorzaakt, groeit beter in warme omstandigheden.
  • Gebruik een geurloze douchegel of zeep.
  • Draag katoenen ondergoed en losse kledij voor verluchting.
  • Het eten van natuuryoghurt met levende bacteriën kan ook helpen.

 Een schimmelinfectie en je baby

Hoewel een schimmelinfectie erg vervelend kan zijn, kan het geen kwaad voor je baby tijdens de zwangerschap. Tijdens de bevalling kan het wel worden doorgegeven aan je baby, en het kan pijn doen tijdens de borstvoeding. Probeer dus om de infectie te behandelen vóór de bevalling.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 30