Alle baby informatie van 0 tot 12 maanden

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Baby 2 maanden oud

Je baby maakt sinds 2 maanden deel uit van jouw gezin. De spieren van je kleine worden sterker en je baby maakt steeds meer geluid.

De groei van je baby na 2 maanden

Na 2 maanden wegen jongens over het algemeen tussen 4 en 6,1 kg en zijn ze tussen 53 en 62,8 cm lang. Meisjes wegen tussen de 3,8 en 5,8 kg en in lengte zijn ze tussen de 52 en 61,5 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 36,8 en 42,1 cm bij jongens en tussen 36,9 en 41 cm bij meisjes (Bron: TNO).

De voeding na 2 maanden

Na 2 maanden vraagt je baby waarschijnlijk 6 tot 12 voedingen per 24 uur. Je moedermelk is voldoende. Je hoeft dus geen extra water te geven. Jouw melk bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van je baby. In moedermelk zit veel calcium, dat is belangrijk voor de botgroei van je kleine. In moedermelk zitten ook koolhydraten, vetten en eiwitten voor de opbouw van zijn spieren en organen. En moedermelk bevat ook vitamines en mineralen.

De maag van je baby is nog klein, daarom kun je hem het best regelmatig borstvoeding geven. Tijdens de eerste weken of zelfs maanden is het belangrijk om je baby op verzoek borstvoeding te geven. Vaak is dit elke 2 tot 3 uur, ook ‘s nachts. Als hij een groeispurt heeft, zal jouw kleine om meer melk vragen. Die kan je hem gerust geven. Op dit moment heeft je kleine alleen jouw melk nodig. Borstvoeding heeft voordelen voor je baby én voor jou. Lees hier waarom.

De motoriek van je 2 maanden oude baby

Je baby speelt nu met zijn handen en tilt zijn hoofd op als hij op zijn buik ligt.

Grove motoriek

De spieren van je baby ontspannen zich en de huid van je kleine wordt steeds strakker. Hij kan nu zijn beide armen tegelijkertijd optillen. Als je baby op zijn zij ligt, kan hij weer op zijn rug rollen. Als je kleine op zijn buik ligt, lukt het hem een paar seconden zijn hoofd en schouders op te tillen. Zijn nekspieren groeien en worden steeds sterker. 

Fijne motoriek

Je baby ontdekt zijn vingers kijkt graag naar zijn handen. Je kleine houdt meestal zijn vuisten gesloten en begint ze nu langzaam te openen. Ook houdt hij misschien al een paar seconden iets in zijn handen vast. 

Taal

Als je met je baby praat, dan reageert hij met geluiden of gebaren. Door al die aandacht glimlacht hij. Je kleine oefent zijn stem vooral door jouw stem na te doen. 

Zicht

Je kleine volgt dingen met zijn ogen. Beweeg je met speelgoed bij zijn hoofd, dan probeert hij het speelgoed vaak ook te vangen.

Spelletjes voor baby’s van 2 maanden

Dit is het moment om je pasgeboren baby eenvoudig speelgoed te geven:

  • Met kleurrijk en muzikaal speelgoed van verschillende materialen prikkel je zijn zintuigen. Baby’s houden van geluiden. Van muziek die je baby leuk vindt, kan hij helemaal opgewonden raken.
  • Geur- en kleurboeken zijn een goede keuze. Hij ontdekt deze boekjes ook door erop te sabbelen. Zorg er dus voor dat je speelgoed dat niet veilig is uit zijn buurt houdt.
  • Ga gezellig samen op pad en ontdek samen de omgeving. De buitenlucht doet jullie allebei goed!
  • Een bedritueel helpt je kleine bij het slapen. Je bouwt de dag zo rustig af. Je voorkomt hiermee ook, dat je baby overprikkeld raakt.

Het slaapritme van je baby

Na 2 maanden slaapt je baby tussen de 15 en 18 uur per 24 uur. Weinig ouders hebben het geluk, dat hun baby de hele nacht door slaapt. Probeer de taken te verdelen en aarzel niet om hulp te vragen. De periode, dat je baby slaapt zal waarschijnlijk wel langer zijn. Zo krijg jij gelukkig ook wat meer nachtrust.

Sommige baby’s slapen nog steeds tot 20 uur per dag. Andere baby slapen minder goed. Vooral tijdens een groeispurt zal je kleine vaker bij je willen drinken. Je voedt je baby nog steeds elke 2 of 3 uur.

Dit is ook het moment om je baby te laten wennen aan een dag- en nachtritme. Om te helpen, laat je hem overdag in de woonkamer slapen. Is dit te druk? Leg hem dan in zijn bed en laat de gordijnen open. Probeer je kleine 's avonds in zijn eigen bed te leggen nadat je de laatste (gekolfde) voeding hebt gegeven. Durf je je kindje niet goed alleen in de babykamer achter te laten? Met een babyfoon houd je vanuit een andere kamer een oogje in het zeil.