Doorslapen baby: wat als je baby opeens niet meer doorslaapt?

Jouw kleine slaapkopje had het goed voor elkaar: doorslapen lukte al. Hoera! Maar nu ineens is je uk weer regelmatig wakker ’s nachts. En je was net zo blij met die lange(re) nachten… Als je weet waar het door komt, kun je er ook wat aan doen.

Wanneer slaapt een baby door?

Dit zijn de mogelijke oorzaken

’s Nachts weer wakker worden, kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je baby heeft een groeispurt.
  • Je baby voelt zich niet zo lekker, bijvoorbeeld omdat er een tandje doorkomt of omdat er een griepje op de loer ligt. Dan kun je niet veel meer dan je baby troosten.
  • Je baby heeft last van darmkrampjes.
  • Je baby heeft vroeger op de avond gedronken of dronk vlak voor het slapen gaan weinig,
  • Je baby had een drukke en onrustige dag. Een vast slaapritueel kan helpen om rustig in slaap te vallen en door te slapen.
  • Je baby is toe aan vaste voeding.

Laat je baby ook (weer) wennen aan een dag- en nachtritme.

’s Nachts wakker na weken doorslapen?

Is je baby 4-6 maanden oud en wordt je baby ’s nachts weer wakker terwijl daarvoor doorslapen al lukte? Waarschijnlijk is je kleintje toe aan de eerste hapjes. Je kunt dat ook merken aan het opeens meer willen drinken bijvoorbeeld. Ook op andere manieren geeft je baby signalen dat het toe is aan iets anders dan alleen melk. We hebben de signalen hier voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je doen als je baby niet doorslaapt?

Gelukkig kan je baby met een beetje tijd, liefde en geduld snel een regelmatig slaappatroon ontwikkelen, zodat ook jij kunt genieten van een heerlijke nachtrust. De volgende tips kunnen jou en je baby helpen:

  • Leg je baby in een eigen wiegje met een stevig matras, afgedekt met één enkel laken. Stop het laken stevig in, niet hoger dan zijn schouders, zodat het beddengoed zijn hoofdje niet kan bedekken.
  • Leg je kindje op zijn ruggetje met zijn voetjes tegen het voeteneind. Zo kan hij zich niet naar beneden onder de dekens wurmen.
  • Houd een slaapdagboekje bij om te ontdekken welke routines werken of wat je zou kunnen veranderen.
  • Heeft je baby honger en geef je flesvoeding? Overweeg dan om hem als laatste fles een papfles te geven, bijvoorbeeld door Olvarit Granen toe te voegen. Let erop dat hij ook deze laatste voeding rustig drinkt; twintig tot dertig minuten is normaal voor het leegdrinken van één fles.

Eerste hapjes: begin klein

Heeft je baby dan grote groente- en fruithapjes nodig om de nacht door te komen zonder wakker te worden? Nee hoor. De eerste hapjes die je geeft zijn echt nog klein. Een paar theelepeltjes per keer is genoeg. Voor je baby gaat het vooral om het proeven van andere smaken, het voelen van andere structuren en het leren happen van een lepeltje. Wennen dus. De melkvoedingen blijf je dus gewoon geven. Vanaf 6 maanden heeft je baby meer energie en voedingsstoffen nodig. Dan veranderen de oefenhapjes in grotere hapjes en is vaste voeding écht nodig. Wil je meer over de opbouw lezen? Check dan het Hapjesplan.