Wanneer is je baby klaar voor de eerste hapjes?
Zo tussen de vier en zes maanden begin je met de eerste hapjes van je kleintje. Wanneer je kunt starten, verschilt per baby. Het ene kindje is er sneller aan toe dan het andere. Hier lees je alles over de eerste hapjes.
Babyhapjes maken: begin met oefenhapjes
Zelf babyhapjes maken is een kwestie van opbouwen. Je begint met het maken van oefenhapjes met één smaak. Daarna breid je het menu van je kindje langzaam uit. Rond zijn eerste verjaardag kan je kleintje met de pot mee-eten. Met de oefenhapjes leert je kindje alvast te wennen aan nieuwe smaken en structuren. Ook oefent hij met het eten van een lepel en traint hij zijn mondspieren. De melkvoedingen (uit de borst of van de fles) blijven voorlopig zijn belangrijkste maaltijden. De oefenhapjes zijn dus echt tussendoortjes. Begin met drie tot vier kleine hapjes en geef ze na een voeding of tussen twee voedingen door. Neem ook een moment waarop je baby lekker uitgeslapen is.
Oefenhapjes: deze smaken zijn geschikt
Kies voor de eerste hapjes voor groente en fruit met een zachte smaak en structuur. Denk aan gekookte wortel, doperwtjes, pompoen, bloemkool en broccoli. Populaire fruitsoorten voor de oefenhapjes zijn banaan, perzik, meloen en peer. Zorg dat het hapje helemaal glad is. Dat doe je door het te pureren met een blender of staafmixer, maar je kunt net zo makkelijk een vork gebruiken. Start met een enkele smaak en geef de dagen erna steeds dezelfde smaak. Zo heeft je kindje de kans om de smaak te leren kennen en die te waarderen. Een baby heeft vaak wel tien tot vijftien keer nodig om aan een nieuwe smaak te wennen. Geef hem dus de tijd. Laat je niet ontmoedigen als hij het uitspuugt maar probeer het de volgende dag nog eens.
Wist je dat je je kindje beter eerst groente kunt laten proeven in plaats van fruit? Baby’s hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. Fruit valt daarom meestal goed in de smaak. Als je je baby snel laat wennen aan andere smaken dan zoet, is de kans groter dat hij later meer groente eet.
Tip:
Begin je met het geven van oefenhapjes? Prak dan voor je kindje iets fijn wat op je eigen bord ligt, zoals een gekookte wortel of broccoliroosjes. Van gestoomde bloemkool maak je een simpele puree voor je kleintje. Zo maakt je baby al kennis met het tafelritueel en hoef jij geen babyhapje te bereiden.
Zo bereid je babyvoeding
Maak de babyvoeding het liefst terwijl je ook voor jezelf kookt. Dat is snel en wel zo makkelijk. Een groentehapje maak je door groente schoon te maken, klein te snijden en in een paar minuten in een paar eetlepels water gaar te koken. Prik met een vork in het eten om te checken of het gaar is. Giet de groente af en prak fijn met een vork of stamper, of gebruik een blender of staafmixer. Vind je de groente te droog? Voeg dan wat kookvocht of water toe. Roer goed door en test of de voeding voldoende is afgekoeld door een hapje tegen je eigen mond aan te houden. Denk aan goede hygiëne: was vooraf je handen en gebruik schone kookspullen.
Tip:
Maak voor meerdere dagen eten klaar. Eén portie voor vandaag, een portie voor morgen en de rest vries je in. Het hapje voor morgen bewaar je afgedekt in een schoon, plastic bewaarbakje. Olvarit producten kun je na openen nog twee dagen in de koelkast bewaren.
Babyvoeding invriezen
Door babyvoeding in te vriezen, kun je een voorraad aanleggen voor drukke dagen. Gebruik voor het invriezen plastic diepvriesbakjes of -zakjes. Zet met een watervaste stift of pen de inhoud van het babyhapje en de invriesdatum op het bakje. Maak de ingevroren hapjes binnen twee maanden weer op. Overigens wordt afgeraden om Olvarit producten in te vriezen. Als je ze invriest, wordt de structuur van het product beïnvloed.
Babyvoeding ontdooien
Laat de ingevroren babyhapjes in de koelkast ontdooien en warm vervolgens op. Heb je de babyvoeding snel nodig? Ontdooi het dan in een pannetje met heet water (au bain-marie), de flessenverwarmer of magnetron. Roer het hapje tijdens het ontdooien goed door en laat je baby het dezelfde dag eten. Gooi eventuele restjes weg en vries ontdooide babyvoeding niet opnieuw in.
Babyhapjes maken: het menu uitbreiden
Als de oefenhapjes vlot naar binnen gaan, kun je de babyhapjes stapje voor stapje uitbreiden. Vanaf zes maanden heeft je baby niet meer genoeg aan alleen de melkvoedingen. Je kindje is energieker en beweegt meer. De extra voedingsstoffen kan hij nu goed gebruiken. Tijd dus voor een culinaire ontdekkingstocht met je kleintje! Na de eerste oefenhapjes kun je gaan experimenteren met meerdere smaken en meer hapjes. Probeer ook verschillende smaken met elkaar te combineren. Populaire groentehapjes zijn bijvoorbeeld bloemkool met broccoli of pompoen met pastinaak. Goede combi’s voor fruithapjes zijn banaan met appel of perzik met meloen. Probeer je kindje nu al aan zo veel mogelijk verschillende smaken te laten wennen. Dan zal hij later ook gevarieerder eten.
Smult je baby van je groentehapjes? Probeer dan voedingen met meer smaken en structuur uit. Prak de babyhapjes grover en voeg geleidelijk meer eten toe zoals fijngemalen gare vlees en vis. Ook kleine stukjes lichtbruin brood, witte pasta en rijst zijn geschikt. Zo wennen de darmen van je kindje langzaam aan vezels in zijn voeding. Als je te snel overstapt op volkoren producten kan hij krampjes krijgen.
Tussen de zes en acht maanden kun je de melkvoedingen geleidelijk inruilen voor vaste voeding. Vanaf acht maanden kan een babymaaltijd een melkvoeding vervangen.
Inspiratie voor babyhapjes recepten
Als je kindje eenmaal gewend is aan verschillende soorten voeding, kun je lekker gaan ontdekken welke recepten bij hem in de smaak vallen. Zo maak je van je baby een kleine fijnproever! Je kunt hem af en toe wat van jouw bord toeschuiven om te proeven. Maar er zijn ook speciale recepten voor babyhapjes. Gerechten die zijn afgestemd op wat je kleintje nodig heeft en mag eten. Is je baby dol op doperwten? Maak deze kikkergroene soep. Kan hij al wat grotere stukken aan? Dan is dit feestelijke stoofpotje of spaghettispinnen misschien wel een goed idee. Je kunt eindeloos variëren met recepten voor babyhapjes!