4 tot 5 maanden: de eerste hapjes van je baby

Sabbelt je baby steeds op zijn handjes? Of doet hij steeds zijn mondje open zodra er ook maar iets in de buurt komt van zijn mondje? Misschien is het nu tijd voor je baby’s eerste hapjes! Pak die slabbetjes er maar bij want het wordt een groot knoeifestijn. Maar hoe begin je nu met de eerste hapjes?

Alles over de eerste hapjes

Het geven van de eerste hapjes aan je baby is een spannend maar ook grappig en bijzonder moment. Maar hoe begin je met de eerste hapjes? Geef je kindje in het begin een paar theelepeltjes gepureerde vaste voeding. Gaat dit goed? Dan kun je hem de volgende keer zelf laten bepalen hoeveel hij eet. Maak je geen zorgen als je kindje niet alles opeet. De overgang van alleen borst- of flesvoeding naar een combinatie van borst- of flesvoeding en vaste voeding gaat in kleine stapjes. Laat je kindje rustig wennen aan de nieuwe smaken en aan het eten van een lepeltje.

Lees meer tips

Wanneer is je baby klaar voor de eerste hapjes?

Als je kindje 4 maanden oud is, staat hij open voor nieuwe smaken en kun je hem de eerste hapjes geven. Laat je kindje zelf het tempo bepalen en overleg altijd eerst met het consultatiebureau voordat je ermee begint. Sommige kindjes lusten namelijk al wat hapjes als ze net 4 maanden oud zijn, anderen worden met 5 of 6 maanden nieuwsgierig naar vaste voeding. Wacht in ieder geval met de eerste hapjes tot je kindje 4 maanden oud is. Dan kunnen zijn darmpjes vaste voeding verdragen. Ook moet je kindje goed rechtop kunnen zitten, bijvoorbeeld in zijn wipper of op schoot, zodat hij de ruimte heeft om te slikken.

Bekijk de signalen

De eerste groentehapjes

Wist je dat kinderen die beginnen met groentehapjes een grote kans hebben om later meer groente te eten dan kinderen die starten met fruit? Dat blijkt uit onderzoek.

Met deze groentesoorten kun je beginnen

#Olvarit

Deel je favoriete foto's met ons en andere ouders en kom ook in dit lijstje terecht. Gebruik #Olvarit of @olvarit bij jouw foto op Facebook of Instagram. Als je ook #samenmetnutricia toevoegt, geef je ons toestemming om de foto te gebruiken. Meer informatie vind je op deze pagina. Tot snel!

Olvarit

Tools